Laatste nieuws:

DEN HAAG, 6 juni 2017 09:58

Fabriek van de toekomst is connected, circulair en flexibel

Ingenieursbureau Tebodin heeft een whitepaper gepublicdeerd waarin drie belangrijke pijlers voor een succesvolle exploitatie van een fabriek in de nabije toekomst worden beschreven. Niet geheel verrassend zijn dat Industrie 4.0, circulaire productieprocessen en flexibiliteit.

De fabriek van de toekomst is connected, circulair en flexibel.'
De fabriek van de toekomst is connected, circulair en flexibel.
1/1

Volgens het ingenieursbureau zal een belangrijk deel van de concurrentiekracht van de fabriek van de toekomst afhangen van de mate waarin ze informatie kan verzamelen, delen, communiceren en analyseren. Dit geeft de fabriek een voorsprong in betrouwbaarheid, efficiëntie en kwaliteit van het eindproduct.

Industrie 4.0

Data over procesvoortgang- en optimalisatie, output, voorraden, inzetbaarheid van machines en personeel, stilstand en marktontwikkelingen kan worden gedeeld voor optimalisatie en analyses. Dit is onder meer mogelijk door toepassing van slimme sensoren, mobiele devices, robots, camera's en big data analyses.

In zijn fysieke verschijning zal de fabriek van de toekomst vermoedelijk niet veel afwijken van nu. Fabrieken zullen wel heel anders worden aangestuurd en worden geautomatiseerd en gedigitaliseerd.

Al in de ontwerpfase zullen er slimme technologieën worden meegenomen om er voor te zorgen dat de fabriek zuiniger omgaat met grondstoffen, energie en de staat van onderhoud.

Anders gezegd: de gedachten achter Industrie 4.0 zullen volledig zijn doorgevoerd.

Circulair productieproces

Volgens het ingenieursbureau is duurzaamheid in de fabriek van de toekomst geïntegreerd in de bedrijfsvoering. Het zal een van de belangrijkste aspecten waarmee rekening wordt gehouden in het ontwerp van de fabriek en zijn installaties.

Horizontale circulariteit gaat om het voorkomen van afval aan het einde van de levensduur door producten te ontwerpen voor hergebruik. Wil een fabriek dit goed kunnen inrichten, dan is het volgens Tebodin noodzakelijk om de gehele kringloop te leren kennen en de kosten voor grondstoffen, energie, water en afvalverwerking en de milieuschade in euro's inzichtelijk te maken.

Het management weet dan welk onderdeel de grootste impact heeft op werking en kosten en weet waar de keten verbroken wordt. Alleen dan is de keten sluitend te maken met een onderbouwde business case.

De opmars van goedkope, groene energie zal grote impact hebben op de fabriek van de toekomst. Elektrificatie is momenteel het buzzword in de industrie. De algemene verwachting is dat tussen nu en vijf jaar elektriciteit duurzamer en tegen een steeds lagere prijs beschikbaar is.

Flexibiliteit

De noodzaak om flexibel te kunnen opereren wordt ingegeven door de toenemende vraag naar speciale of gepersonaliseerde producten zoals voedingssupplementen en sportdranken. Daarnaast wordt de levenscyclus van producten steeds korter waardoor de nadruk op innovatie komt te liggen. De fabriek van de toekomst zal daarom flexibel moeten zijn.

Flexibiliteit is gewenst wat betreft machines maar ook wat betreft grondstoffen en de beschikbaarheid en benutting van digitale informatie uit het productieproces. Kleinere, schaalbare fabrieken die innovatieve en specialistische producten ontwikkelen om zich te kunnen blijven onderscheiden, hebben de meeste en duurzame businesspotentie.

U kunt de whitepaper downloaden vanaf de site van Tebodin.

bron: Tebodin

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden