DELFT, 30 mei 2017 15:00

Hybride drone van Delftse spin-off

De Delftse spin-off Atmos UAV heeft de Marlyn gepresenteerd, een hybride drone die de flexibiliteit van een helikopter combineert met de snelheid en het bereik van een toestel met vaste vleugels. Het toestel kan snel grote terreinen in kaart brengen voor bedrijven in onder meer de bouw, mijnbouw, landbouw en bosbouw. De drone brengt in een half uur 1 kmĀ² in kaart met een geografische standaarddeviatie van 3 cm.

Marlyn vliegt met zowel vleugels als propellers. Daardoor kan het toestel verticaal opstijgen en dus op moeilijk bereikbare plekken vertrekken en landen. Door horizontaal te vliegen kan een hoge snelheid behaald worden en kan een projectlocatie tot tien maal sneller worden ingemeten.

Het toestel heeft een bereik van ongeveer 60 km. Door de hybride technologie kan het toestel ook vliegen bij hoge windsnelheden.

Bachelorproject

Atmos UAV is ontstaan uit een bachelorproject aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. De opdracht was het ontwerpen van een Unmanned Aerial System dat in staat was de uitdaging aan te gaan in de UAVForge Challenge. Dit is een internationale competitie die strenge eisen stelde aan het ontwerp, waaronder de mogelijkheid om verticaal op te stijgen, een zekere afstand af te leggen, ter plekke observaties te doen en dat alles binnen beperkte tijd.

Het team deed onderzoek naar onbemande helikopters en vliegtuigen, die ze uiteindelijk combineerden om te profiteren van de voordelen van beide types.

bron: Atmos UAV

Foto's:

Hybride drone van Delftse spin-off

De Atmos UAV kan verticaal opstijgen en landen, maar door horizontaal te vliegen een hoge snelheid behalen.

© Aandrijvenenbesturen.nl