Laatste nieuws:

DELFT, 1 juni 2017 08:15

Offshore-record voor Pioneering Spirit (video)

Eind april vestigde de Pioneering Spirit een nieuw wereldrecord voor de zwaarste offshore-lift. Het vaartuig van AllSeas had maar tien tellen nodig om de 24.000 t wegende opbouw van het Brent Delta-platform (ongeveer 186 km ten noordoosten van Shetland) van zijn onderstel te tillen. Daarmee is bewezen dat zijn hoofdtaak kan vervullen: het in één keer verwijderen van complete offshore-platforms.

De Pioneering Spirit positioneert zich onder het platform.'
De Pioneering Spirit positioneert zich onder het platform.
Rechts
1/2

De Pioneering Spirit is eigenlijk een catamaran waarvan de ‘drijvers' elk 382 m lang zijn. De totale breedte bedraagt 124 m. Tussen de twee rompen aan de voorzijde bevindt zich het hefsysteem voor het optillen van de duizenden tonnen zware constructies.

Het systeem om onderstellen van de zeebodem te tillen is heel anders en bevindt zich aan de achterzijde van het schip. Verder is het schip nog uitgerust met een installatie om op zee pijpen te leggen tot op een diepte van een paar kilometer.

Werking

Tussen beide rompen aan de voorzijde bevindt zich een opening van 122 m lang en 59 m breed. Hierdoor kan de Pioneering Spirit óm de poten van een platform heen varen. Door de bovenbouw los te zagen van de poten en hefbalken onder de opbouw omhoog te bewegen, kan de Pioneering Spirit de complete opbouw in één keer optillen.

Vervolgens vaart het schip achteruit en komt het weer vrij te liggen van het onderstel van het platform. Met het platform aan boord kan het schip vervolgens naar de sloperij varen. Dit is een veel goedkopere en veiligere oplossing dan het slopen van een platform op pakweg 100 of 200 km uit de kust.

Hydraulisch systeem

De Pioneering Spirit is ontworpen om de opbouw van platforms tot 48.000 ton te tillen. Het schip kan zo'n opbouw niet alleen weghalen maar ook installeren. Tegelijkertijd kan het ook een onderstel van 25.000 ton aan boord nemen.

Voor de verdere uitwerking van het zelf bedachte systeem klopte AllSeas aan bij Bosch Rexroth. Het opereren op volle zee betekent niet alleen dat het schip stabiel op zijn plaats moet worden gehouden. Ook de hefbalken moeten dynamisch worden gecompenseerd voor de deining van het schip.

De hefbalken kunnen in drie richtingen een deining van 3,5 m compenseren. Ook kunnen ze in één beweging in 9 s een platform 2,5 m omhoog tillen. Alleen al daarvoor is 25 MW aan vermogen gereserveerd en is een miljoen liter hydraulische olie nodig.

Het volledig artikel is te lezen in het juni-nummer van Aandrijven & Besturen.

 

bron: AllSeas

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden