Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 23 mei 2017 15:10

Studenten onthullen Solar Boat Twente

De vijftien studenten van het Solar Boat Twente team zijn sinds september bezig met het ontwerpen en bouwen van deze boot op zonne-energie. Vorige week onthulden ze de Conrad Solar Boat Twente, die ruim zeven meter lang en ongeveer 110 kg zwaar is. In het Hemelvaartsweekend vindt de eerste race plaats: de Eneco Zonnebootrace in Akkrum, Friesland.

Studenten van het Solar Boat Twente team onthullen de zijn sinds september bezig met het ontwerpen en bouwen van deze boot op zonne-energie. Vorige week onthulden ze de Conrad Solar Boat Twente, die ruim zeven meter lang en ongeveer 110 kg zwaar is. '
Studenten van het Solar Boat Twente team onthullen de zijn sinds september bezig met het ontwerpen en bouwen van deze boot op zonne-energie. Vorige week onthulden ze de Conrad Solar Boat Twente, die ruim zeven meter lang en ongeveer 110 kg zwaar is.
1/1

In de scheepvaart gebeurt er op het gebied van duurzaamheid minder dan bijvoorbeeld in de autowereld. De scheepvaart is ook vervuilender dan bijvoorbeeld luchtvaart. Daarom besloten twee UT-studenten ruim een jaar geleden dat daar wat aan gedaan moest worden. De oprichting van Solar Boat Twente was een feit.

Het studententeam, afkomstig uit diverse disciplines en studierichtingen, past de nieuwste technieken toe in de zonneboot. Hiermee willen ze laten zien dat er technisch al veel meer mogelijk is dan de meeste mensen beseffen.

Draagvleugels

De topsnelheid ligt op 45 km/h, vergelijkbaar met de snelste teams in de concurrentie. Zulke hoge snelheden zijn alleen mogelijk op draagvleugels. Deze zijn een halve meter onder de romp bevestigd en tillen de romp vanaf een snelheid van 20 km/h boven het water uit.

De draagvleugels worden elektronisch aangestuurd: een sensor meet de positie van de boot en vervolgens worden de draagvleugels automatisch zo bijgesteld dat de boot stabiel over het water blijft ‘vliegen'.

De energie wordt opgewekt door dunne film zonnecellen. Deze cellen zijn buigbaar, waar normale cellen breekbaar zijn. Bovendien zijn ze goedkoper in productie dan de zonnepanelen die nu op het dak van huizen te vinden zijn. Het is voor het eerst dat deze techniek op een zonneboot wordt toegepast; ook op zonneauto's is deze techniek nog nooit gebruikt.

Race

Tijdens het Hemelvaartsweekend is de vuurdoop van de boot: de eerste race. Op het NK in Akkrum wordt op dag 1 zo'n 50 km gevaren door Friese sloten en meren. Op dag 2 staan de sprint en het ‘rondje Akkrum‘ op het programma. Het hoogtepunt van dit jaar is twee maanden later, namelijk het WK in Monaco. In de tussenliggende tijd zal veel getest en geoptimaliseerd worden, om in Monaco de beoogde podiumplaats te behalen.

Voor het vervoer van de boot naar de race in Monaco is nog een lange trailer nodig. Om deze aan te kunnen schaffen, loopt een crowdfunding campagne. Zo is het niet alleen voor bedrijven, maar voor iedereen mogelijk om mee te helpen aan innovaties in de scheepvaart.

bron: Solar Boat Twente

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden