Laatste nieuws:

KISSING (D), 22 mei 2017 10:39

Spindelhefelementen onderzoeken het heelal

In de Karro halfwoestijn in Zuid-Afrika onderzoeken astronomen in het Meerkat-projekt het wereldruim. Dat doen ze met behulp van 64 radiotelescopen van de Duitse fabrikant Vertex Antennentechnik. De elevatiebeweging van de antennes gebeurt met behulp van spindelhefelementen van Pfaff-Silberblau, onderdeel van Columbus McKinnon Engineered Products.

64 radiotelescopen van Vertex Antennentechnik luisteren in de halfwoestijn van Zuid-Afrika naar radiogolven uit het heelal.'
64 radiotelescopen van Vertex Antennentechnik luisteren in de halfwoestijn van Zuid-Afrika naar radiogolven uit het heelal.
Rechts
1/2

Om aan de hoge eisen van de opdrachtgever te voldoen, moesten de ingenieurs in een sneltreinvaart een speciaal aandrijfsysteem ontwikkelen. In slechts drie maanden vanaf de aanvraag werd het hele proces van concept, ontwikkeling, prototype, testen volgens diverse scenario's tot vrijgave voor serieproductie afgewikkeld.

De TQS 200 is een nieuw spindelhefelement dat de inclinatie van de radiotelescoop met een doorsnede van 13,5 m spelingvrij en op de millimeter nauwkeurig kan worden ingesteld. Alle afzonderlijke antennes zorgen samen voor een sogeheten Square Kilometre Array (SKA).

Deze radiotelescoop geldt op dit moment als de grootste op het zuidelijk halfrond. Aan de hand van de ontvangen radiogolven uit het heelal moeten onder meer de eerste structuren van het universum worden onderzocht en naar buitenaards leven worden gezocht.

Spelingvrij over totale slag

Het TQS 200 spindelhefelement bestaat uit een voorgespannen speciale kogelomloopspindel, die via een torquemotor met een nominaal draaimoment van 100 Nm spelingvrij wordt aangedreven.

De uitdagingen bij deze speciale ontwikkeling waren de noodzakelijke hoge stijfheid, zo gering mogelijke wrijvingsverliezen, spelingvrije verstelling en het hoogst mogelijke rendement. Zo moesten bij alle spindelhefelementen de door de klant gespecificeerde paramters (bijvoorbeeld een gering vrijloop draaimoment van minder dan 60 Nm bij maximaal toerental) voor de volle 100% worden gegarandeerd en gedocumenteerd.

Bij een slag van 750 mm en een hefsnelheid in een regelbereik van 0,01 mm/s tot 42 mm/s beweegt de aandrijving tot 25 kN spelingvrij en nauwkeuriger dan 5 µm. Hiertoe is direct op de motoras spelingvrij een speciale binaire encoder geïntegreerd. Een veiligheidsrem is vormgesloten met alle draaimoment overbrengende onderdelen verbonden. Zijn remmoment van 310 Nm zorgt er op betrouwbare wijze voor dat de niet-zelfremmende aandrijving in alle gewenste posities veilig wordt vastgehouden.

Moeilijke omgeving

De zeer gevoelige telescopen staan volledig bloot aan de ruwe lokale weersinvloeden. Daarom heeft Pfaff-Silberblau de spindelhefelementen voorzien van een uit meerdere lagen bestaande lak (C5-M), die geschikt is kust- en offshore-gebieden met hoge zoutbelasting. Hiermee is het hefelement optimaal beschermd tegen de ruwe omgevingscondities en kan het decennia lang condensatie en luchtvervuilling weerstaan.

Alle overgangen, interfaces, kabeldoorvoeren en klemmenkasten werden voorzien van een bijzonder afdichtingsconcept. Ook zijn alle elementen bestand tegen elektromagnetische compatibiliteit (EMC).
De toepassing en de locatie in de woestijn vereisen onderhoudsarm bedrijf, wat wordt gegarandeerd door een hoogwaardige rollagering en een speciaal voor deze toepassing ontwikkeld speciaal smeervet.

Bijzonder uitdagend bij de nieuwe ontwikkeling was de eis voor een levensduur van dertig jaar. Daarom werden alle onderdelen en componenten in de krachtstroom ontworpen voor een hoge vermoeiingssterkte. Intussen werd in een proefopstelling van Vertex de hoge levensduur van de TQS 200 ook in een duurtest beproefd.


Pfaff-Silberblau wordt in Nederland vertegenwoordigd door Elsto Drives & Controls .

 

bron: Columbus McKinnon Engineered Products

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden