Laatste nieuws:

DORDRECHT, 12 mei 2017 09:00

Juiste ketting beperkt productie-uitval

Productieoptimalisatie en kostenreductie vragen om correct toegepaste materialen en goed onderhoud. Bij een fabrikant van glaswol-isolatie werd de productkwaliteit negatief beïnvloed door een transportsysteem. Tsubaki leverde een extra duurzame ketting die drie keer langer meegaat en de storingstijd sterk reduceert.

De nieuwe rollenketting met meenemers is uitgevoerd met een aantal speciale kenmerken.'
De nieuwe rollenketting met meenemers is uitgevoerd met een aantal speciale kenmerken.
Rechts
1/2

Bij glaswolproductie wordt een glasstroom via de perforatieopeningen uitgestoten in een centrifugewand en onder hoge druk met perslucht of persgas tot glasvezels gestraald.

De glasvezel valt op een transportband, pakt samen tot een wollige massa en wordt bespoten met een bindmiddel. Vervolgens drukken twee transportbanden de massa tot de gewenste dikte en transporteren die naar een oven voor uitharding van het bindmiddel.

Intern transport

De transportbanden zijn uitgevoerd met kettingen met meenemers voor zwaar gebruik waarop een aantal verbindingsstangen zijn aangebracht, zodat een platform ontstaat dat de glasvezelmat draagt.

Net voordat de mat de oven ingaat, komt een tweede transportband samen met de eerste om de mat te comprimeren en in positie te houden voor de ovengang. Na uitharding van de gelijkmatige glaswolmat wordt deze gekoeld en verpakt voor de verkoop.

De oorspronkelijke transportketting had last van rek en rolslijtage veroorzaakt door diverse factoren, zoals verminderde smering door de hoge bedrijfstemperatuur, moeilijke bereikbaarheid voor onderhoudswerkzaamheden en kans op verontreiniging van de glasvezelmat door overtollig smeermiddel. De rek van de transportketting leidde tot ruimte tussen de verbindingsstangen, wat invloed had op de productkwaliteit. De glaswolfabrikant moest de ketting al na twee jaar vervangen.

De fabrikant vroeg Tsubakimoto om de installatie te beoordelen en te onderzoeken waarom de ketting zo snel sleet. Het gebrek aan smering was overduidelijk een probleem, maar door de hoge oventemperatuur en doordat de ketting langs het eindproduct loopt, was geen eenvoudige oplossing voorhanden.

Rollenketting

De door Tsubaki voorgestelde en vervaardigde rollenketting met meenemers is uitgevoerd met een aantal speciale kenmerken, waaronder verchroomde pennen en een smeermiddel op basis van molybdeendisulfide (MoS2) voor een hoge smeercapaciteit bij hoge temperaturen. Aangezien dit een droog smeermiddel is, kan het ook de glasvezelmat niet verontreinigen tijdens het productieproces.

Ook leverde Tsubaki de bijbehorende kettingwielen met inductief geharde tanden om de meest efficiënte krachtoverdracht te garanderen voor de nieuwe ketting. Door kwalitatief hoogwaardige materialen en gespecialiseerde verhardingstechnieken te gebruiken, wordt slijtage van de kettingwielen tot een absoluut minimum beperkt.

Als onderdeel van het project zorgden de ingenieurs van Tsubaki ook dat de nieuwe ketting zo goed mogelijk werd uitgelijnd, zodat de verwachte levensduur van de ketting maximaal is. Na installatie is aangetoond dat de ketting ruim zes jaar meegaat, dat is ten minste drie keer langer dan de eerder gebruikte ketting.

De financiële voordelen voor de glaswolfabrikant zijn aanzienlijk. Gedurende een periode van zes jaar kan de glaswolfabrikant naar verwachting niet alleen bijna € 650.000 besparen maar ook zes weken extra productietijd bijtellen.

bron: Tsubakimoto Europe

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden