Laatste nieuws:

ANTWERPEN, 10 mei 2017 10:31

Schone energie uit vervuilde lucht

Onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven hebben een proces ontwikkeld waarbij lucht wordt gezuiverd en tegelijkertijd energie wordt gewonnen. Bovendien moet het apparaat alleen belicht worden om te werken.

Onderzoekers uit Antwerpen en Leuven hebben een methode ontwikkeld om waterstofgas te winnen uit vervuilde lucht.'
Onderzoekers uit Antwerpen en Leuven hebben een methode ontwikkeld om waterstofgas te winnen uit vervuilde lucht.
1/1

De onderzoekers maken gebruik van een klein apparaatje met twee kamers die zijn gescheiden door een membraan. Aan de ene kant wordt lucht gezuiverd, aan de andere kant wordt uit een deel van de afbraakproducten waterstofgas geproduceerd.

Het waterstof kan worden opgeslagen en later als brandstof worden gebruikt. Het wordt al toegepast in enkele waterstofbussen van de Belgische busexploitant De Lijn.

Alternatieve energie uit vervuilde lucht

Met de ontwikkeling spelen de onderzoekers in op twee grote maatschappelijke thema's: schone lucht en alternatieve energie. De kern van de oplossing is te vinden ter hoogte van het membraan. Daar brengen de onderzoekers specifieke nanomaterialen op aan.

Deze katalysatoren kunnen waterstofgas vormen en luchtvervuiling afbreken. In het verleden werden dergelijke cellen vooral gebruikt om waterstof te winnen uit water. De onderzoekers nu hebben ontdekt dat het ook kan, en zelfs efficiënter verloopt, met vervuilde lucht.

Het lijkt om een complex proces te gaan, maar de werking is eenvoudig: het apparaatje hoeft alleen te worden aangelicht. Het doel van de onderzoekers is gebruik te kunnen maken van (gratis) zonlicht. De processen die aan de basis liggen van de technologie zijn namelijk vergelijkbaar met die van zonnepanelen. Het verschil is dat hier niet rechtstreeks elektriciteit wordt geproduceerd, maar lucht wordt gezuiverd terwijl de opgewekte energie wordt opgeslagen in de vorm van waterstof.

Opschaling

De onderzoekers werken nu nog op een schaal van slechts enkele cm2. Op termijn willen ze de technologie opschalen om het proces industrieel toepasbaar te maken. Daarnaast verrichten ze onderzoek aan het verbeteren van de materialen, zodat er nog efficiënter gebruik kan worden gemaakt van zonlicht om de reacties op te wekken.

bron: Universiteit Antwerpen

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (3)

4 oktober 2022 - Stuttgart
Motek
16 november 2022 - Tiel
Nationale Cobot Dag
30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden