Laatste nieuws:

MAIDENHEAD (GB), 2 mei 2017 08:30

Lineaire geleidingen voor pick-and-place machines

Een fabrikant van Surface Mount Technology (SMT) pick-and-place machines constateerde dat de lineaire geleidingen herhaaldelijk stuk gingen. Na het identificeren van de oorzaak van het probleem, stelde NSK voor om haar lineaire geleidingen uit haar NH serie te gebruiken. Sindsdien zijn een paar duizend van deze componenten geleverd, zonder uitval.

Een SMT-machine kan meer per uur meer dan 50.000 componenten met hoge precisie op printplaten plaatsen. Dit stelt hoge eisen aan de pick-and-place units.'
Een SMT-machine kan meer per uur meer dan 50.000 componenten met hoge precisie op printplaten plaatsen. Dit stelt hoge eisen aan de pick-and-place units.
Rechts
1/2
De pick & place units voor SMT ‘bestückungs'machines moeten grote mechanische belastingen weerstaan. In de elektronicasector werkt een gemiddelde machine aan een snelheid van meer dan 50.000 onderdelen per uur, om de componenten met hoge precisie op de printplaten te plaatsen. Verder kunnen deze machines onderdelen uit maximaal 200 feeders (rollen van elektronische onderdelen) tegelijk verwerken.

Problemen met geleidingen

Als zo veel elektronische componenten zo snel geplaatst worden, is het haast onvermijdelijk dat zich soms problemen voordoen. Dit was ook het geval met het pick & place systeem op een nieuwe reeks machines van een Europese fabrikant. Deze werd geconfronteerd met een zeer korte levensduur van de oorspronkelijke lineaire geleidingen.

Toen deze werden vervangen door geleidingen van een tweede fabrikant was er geen verbetering merkbaar. Bovendien kon geen van beide leveranciers een oorzaak van het falen achterhalen of een andere oplossing bieden.

De fabrikant van de plaatsingsmachines nam vervolgens contact op met NSK, dat een team van deskundigen belastte met het analyseren van de defecte onderdelen. De conclusie, vooral ingegeven door de vastgestelde schade aan de componenten, gaf aan dat de momentbelasting (tilting) te hoog was. De oorzaak werd toegeschreven aan uitlijnfouten binnen het pick & place systeem.

De oplossing

NSK adviseerde over te schakelen op haar lineaire geleidingen uit de NH serie. Deze werden niet alleen ontworpen voor toepassingen met hoge snelheden maar zijn ook zelfinstellend. Gezien de snelle bewegingen en schokbelastingen wordt ook speciale smeerolie gebruikt met betere smeereigenschappen dan standaardvet.

adat de NAH20ANZ lineaire geleidingen van NSK werden toegepast, ondervond de machinefabrikant geen storingen meer. Bovendien blijken de lineaire geleidingen een lange levensduur te hebben.

Een SMT-machine kan meer per uur meer dan 50.000 componenten met hoge precisie op printplaten plaatsen. Dit stelt hoge eisen aan de pick en place units.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden