Laatste nieuws:

MüNCHEN, 1 mei 2017 10:37

Drie Nederlandse nominaties voor Inventor Award 2017 (video)

Nederland heeft drie nominaties gekregen voor de European Inventor Award 2017, de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB). De drie Nederlandse uitvinders zijn geselecteerd voor de categorieën Onderzoek, MKB en Industrie. Totaal zijn er 15 finalisten in 5 categorieën. Op 15 juni wordt in Venetië per categorie bekendgemaakt wie de winnaar is.

Hematoloog Jan van den Boogaart is samen met de Oostenrijkse biochemicus Oliver Hayden genomineerd voor de European Inventor Award 2017 in de categorie Industrie.'
Hematoloog Jan van den Boogaart is samen met de Oostenrijkse biochemicus Oliver Hayden genomineerd voor de European Inventor Award 2017 in de categorie Industrie.
1/1

Hans Clevers is genomineerd voor de European Inventor Award in de categorie Onderzoek. Het is moleculair geneticus Clevers gelukt om specifieke stamcellen buiten het lichaam te laten groeien tot mini-orgaantjes.

Hij begon met de menselijke darm en daarna met andere organen, zoals lever, nieren en longen. Met de gekweekte mini-organen kunnen medicijnen veilig worden getest buiten het menselijk lichaam en op maat gemaakt voor individuele patiënten.

Nieuw biopolymeer

Gert-Jan Gruter van Avantium is genomineerd in de categorie MKB. Hij deed al langer onderzoek naar kunststof gemaakt van olie en wilde een alternatieve technologie ontwikkelen die schaalbaar was. Dat resulteerde in een chemisch proces dat furaandicarbonzuur (FDCA) - nodig voor kunststof - uit plantsuikers maakt.

Met dit proces ontstond een nieuw polymeer: polyethyleenfuranoaat (PEF), een biokunststof. PEF is een kwalitatief hoogwaardige kunststof die milieuvriendelijker is dan PET: het heeft 70% minder energie nodig om het te produceren en 50% minder CO2-uitstoot.

Geautomatiseerde bloedtest voor malaria

Hematoloog Jan van den Boogaart is samen met de Oostenrijkse biochemicus Oliver Hayden genomineerd in de categorie Industrie. De uitvinding is een combinatie van geneeskunde en informatietechnologie.
De datagedreven benadering betreft het opsporen van malaria in het bloed via bloedparameters. Een combinatie van dertig parameters laat een ‘data-afdruk' zien die malaria kan aantonen.

oor een standaard bloedtestsysteem van Siemens hebben de uitvinders een malariaspecifiek algoritme gemaakt. Door dit in het computersysteem te laden, kunnen geautomatiseerd 120 bloedtesten per uur worden gedaan die met 97% zekerheid malaria kunnen aantonen, Met deze uitvinding kan goedkoper en sneller worden getest op malaria. Om de computer malaria op te laten sporen is slechts een update van de software nodig. Onderstaande video geeft een indruk van het werk van Van den Boogaart.

bron: European Patent Office

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (9)

16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden