Laatste nieuws:

DELFT, 26 april 2017 11:51

Tovertafel brengt mensen met dementie in beweging (video)

Hester Anderiesen-Le Riche promoveerde 24 april aan de TU Delft op de ‘Tovertafel'. Dit is een speels product dat helpt om mensen met dementie in beweging te brengen en plezier te geven. Het product toont aan hoe wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot waardevolle zorginnovatie in de praktijk.

De Tovertafel bestaat uit verschillende interactieve lichtanimaties die bewoners uitnodigen met hun armen te reiken of met hun handen te bewegen, waar de animaties op hun beurt weer op reageren. '
De Tovertafel bestaat uit verschillende interactieve lichtanimaties die bewoners uitnodigen met hun armen te reiken of met hun handen te bewegen, waar de animaties op hun beurt weer op reageren.
Rechts
1/2

In zorginstellingen lijdt 90% van de bewoners met dementie aan apathie. Doelstelling van het promotieonderzoek was de passiviteit van ouderen met dementie te verminderen door een product te ontwikkelen dat hen stimuleert tot fysieke activiteit en sociale interactie. Het moest een speels product of een spel worden, dat ook zou bijdragen aan het plezier van de ouderen.

Participatie

De Tovertafel toont verschillende interactieve spellen die op de eettafel worden geprojecteerd. Het prototype van deze serious game is gebruikt om testen te doen met bewoners en zorgpersoneel van zorginstellingen. In tegenstelling tot wat de promovenda voor mogelijk hield, speelden de bewoners zelf een interessante participerende rol in de verdere ontwikkeling van het product.

De Tovertafel bestaat uit verschillende interactieve lichtanimaties. De spellen nodigen de bewoners uit om met hun armen te reiken of met hun handen te bewegen, waar op hun beurt de animaties weer op reageren. De interactieve projecties maken het mogelijk dat de bewoners kunnen ‘spelen met licht', door bijvoorbeeld een bal naar elkaar te gooien of door herfstbladeren van tafel te vegen.

Essentieel voor de interacties tussen de mensen met dementie en de lichtprojecties is dat de spellen intuïtief en accuraat zijn. Anders verliezen ze snel hun aandacht. Alle spellen zijn gebaseerd op herkenbare projecties om de interacties vertrouwd te maken en mogelijkheden te bieden dat de bewoners kunnen reminisceren over ervaringen en persoonlijke verhalen uit hun verleden.

Resultaten

Door fysieke activiteit en sociale interactie te stimuleren blijkt de Tovertafel apathie voor mensen in de midden- tot late fase van dementie te kunnen reduceren. Daarnaast tonen de resultaten dat er verbeteringen waren in plezier, boosheid, angst en verdriet. Met minimale financiële investeringen is een maximaal effect mogelijk door middel van creatief ontwerp in de ouderenzorg.

Hester Anderiesen-Le Riche leidt inmiddels het succesvolle bedrijf Active Cues dat de Tovertafel en andere ideeën naar de praktijk brengt. Het bedrijf heeft inmiddels ook Tovertafels ontwikkeld voor volwassenen met een verstandelijke beperking (de Tovertafel UP) en kinderen met autisme (de Tovertafel Unique). Ook bij de ontwikkeling hiervan maakte het bedrijf gebruik van ontwerprichtlijnen die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek uit het promotieonderzoek aan de TU Delft.

Het promotieonderzoek van Hester Anderiesen-Le Riche maakte deel uit van een groter onderzoeksprogramma in de Topsector van de creatieve industrie; ‘Crisp'. Hierin werken ontwerpbureaus en wetenschappelijke instellingen samen om kennis te ontwikkelen over het ontwerpen voor complexe product-dienst combinaties.

 

bron: TU Delft

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden