DELFT, 26 april 2017 11:51
Hester Anderiesen-Le Riche promoveerde 24 april aan de TU Delft op de ‘Tovertafel'. Dit is een speels product dat helpt om mensen met dementie in beweging te brengen en plezier te geven. Het product toont aan hoe wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot waardevolle zorginnovatie in de praktijk.
In zorginstellingen lijdt 90% van de bewoners met dementie aan apathie. Doelstelling van het promotieonderzoek was de passiviteit van ouderen met dementie te verminderen door een product te ontwikkelen dat hen stimuleert tot fysieke activiteit en sociale interactie. Het moest een speels product of een spel worden, dat ook zou bijdragen aan het plezier van de ouderen.
De Tovertafel toont verschillende interactieve spellen die op de eettafel worden geprojecteerd. Het prototype van deze serious game is gebruikt om testen te doen met bewoners en zorgpersoneel van zorginstellingen. In tegenstelling tot wat de promovenda voor mogelijk hield, speelden de bewoners zelf een interessante participerende rol in de verdere ontwikkeling van het product.
De Tovertafel bestaat uit verschillende interactieve lichtanimaties. De spellen nodigen de bewoners uit om met hun armen te reiken of met hun handen te bewegen, waar op hun beurt de animaties weer op reageren. De interactieve projecties maken het mogelijk dat de bewoners kunnen ‘spelen met licht', door bijvoorbeeld een bal naar elkaar te gooien of door herfstbladeren van tafel te vegen.
Essentieel voor de interacties tussen de mensen met dementie en de lichtprojecties is dat de spellen intuïtief en accuraat zijn. Anders verliezen ze snel hun aandacht. Alle spellen zijn gebaseerd op herkenbare projecties om de interacties vertrouwd te maken en mogelijkheden te bieden dat de bewoners kunnen reminisceren over ervaringen en persoonlijke verhalen uit hun verleden.
Door fysieke activiteit en sociale interactie te stimuleren blijkt de Tovertafel apathie voor mensen in de midden- tot late fase van dementie te kunnen reduceren. Daarnaast tonen de resultaten dat er verbeteringen waren in plezier, boosheid, angst en verdriet. Met minimale financiële investeringen is een maximaal effect mogelijk door middel van creatief ontwerp in de ouderenzorg.
Hester Anderiesen-Le Riche leidt inmiddels het succesvolle bedrijf Active Cues dat de Tovertafel en andere ideeën naar de praktijk brengt. Het bedrijf heeft inmiddels ook Tovertafels ontwikkeld voor volwassenen met een verstandelijke beperking (de Tovertafel UP) en kinderen met autisme (de Tovertafel Unique). Ook bij de ontwikkeling hiervan maakte het bedrijf gebruik van ontwerprichtlijnen die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek uit het promotieonderzoek aan de TU Delft.
Het promotieonderzoek van Hester Anderiesen-Le Riche maakte deel uit van een groter onderzoeksprogramma in de Topsector van de creatieve industrie; ‘Crisp'. Hierin werken ontwerpbureaus en wetenschappelijke instellingen samen om kennis te ontwikkelen over het ontwerpen voor complexe product-dienst combinaties.
bron: TU Delft
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (1)