Laatste nieuws:

DELFT, 25 april 2017 11:30

Bioscoopbezoekers door de bocht

Films met alle zintuigen beleven - dat kunnen bioscoopbezoekers in een van de wereldwijd 18.000 bioscoopstoelen van MediaMation. In deze stoelen wordt het gehele lichaam onderdeel van de filmvoorstelling. De Motion Terminal VTEM van Festo stuurt de bewegingen aan. Het combineert op unieke wijze de digitalisering met de pneumatiek.

Bioscoopbezoekers kunnen in één van de 18.000 bioscoopstoelen van MediaMation wereldwijd de film met alle zintuigen ervaren.'
Bioscoopbezoekers kunnen in één van de 18.000 bioscoopstoelen van MediaMation wereldwijd de film met alle zintuigen ervaren.
Rechts
1/2

Stelt u zich voor. Het witte doek toont een achtervolging in een sportwagen. In een haarspeldbocht neigt de bioscoopstoel naar licht - om vervolgens plotseling de bioscoopbezoeker naar rechts te gooien als de auto weer rechtuit gaat.

De filmenthousiast voelt de oneffenheden in het wegdek, hoort het piepen van de banden bij het remmen en ruikt verbrand rubber en uitlaatgas. Dan duikt de auto op het doek in het water en krijgt de toeschouwer water in zijn gezicht gespoten, terwijl de auto door een plas scheurt. Tegelijkertijd waait er een stevige wind door de haren van de bioscoopbezoeker.

Het gevoel zelf acteur in de film te zijn, is mogelijk in de MX4D Motion EFX stoel van de Californische firma MediaMation. De stoelen hellen, slingeren en gaan o en neer. Via de V2 EFX armleuning komen effecten en gesynchronieerde bewegingen met windstoten, opspattend water, trillingen en geuren tot stand. In de rugleuningen zijn drukpunten geïntegreerd.

Industrie 4.0 maakt het mogelijk

Hier zorgt Industrie 4.0 voor een revolutie in de bioscoop: Cinema 4.0: De Motion Terminal VTEM van Fseto stuurt de verschillende bewegingen aan en zorgt voor alle effecten. Het pneumatische multitalent integreert digitale functies in één ventieltechnologie.

Voorgeprogrammeerde functionele bouwstenen, Motion Apps, zorgen voor besparing op anders dure systeemopbouw. De Motion Apps 'Proportioneel stuurventiel' en 'Proportionele drukregeling' regelen debiet en drukken voor snelle en krachtige, maar ook rustige en nauwkeurige bewegingen.

De bewegungsprofielen van de film worden direct op de Motion Terminal verwerkt in de CPX-CEC controller van Festo. Veel voorheen noodzakelijke hardwarecomponenten kunnen vervallen. Drie ventielen van de VTM sturen de drie aandrijvingen van de bioscoopstoelen aan, één ventiel is verantwoordelijk voor de drukregeling. Voor effecten zoals wildstoten zijn de ventielen van het type VUVG uit het standaard programma van Festo aangesloten.

Voor Media Mation betekent het gebruik van de Motion Terminal dat inbedrijfname, diagnose en foutzoeken eenvoudiger en met veel minder componenten mogelijk is geworden.

Digitalisering en apps

VTEM als onderdeel van Industrie 4.0 kan dankzij digitalisering en piëzotechnologie veel nieuwe functies integreren. Daarbij biedt Festo al een keuze uit diverse apps aan, zoals proportionele drukregeling en instelling van de bewegingstijd of het drukniveau, passend bij elke scène in de film.

Bioscoopbezoekers kunnen in één van de 18.000 bioscoopstoelen van MediaMation wereldwijd de film met alle zintuigen ervaren.

 

bron: Festo

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden