Laatste nieuws:

HEEZE, 22 april 2017 11:34

Selectieve aspergesteekrobot van eigen bodem (video)

In nauwe samenwerking met Brabantse, Limburgse en Duitse aspergetelers ontwikkelde de Nederlandse start-up Cerescon een automatische selectieve aspergeoogstmachine. De ontwikkelaars verwachten dat de komst van deze agrarische robot de aspergeteelt voor West-Europa zal behouden.

Cerescon en Wageningen Universiteit en Research gaan de agrorobot dit seizoen in de praktijk testen.'
Cerescon en Wageningen Universiteit en Research gaan de agrorobot dit seizoen in de praktijk testen.
Rechts
1/2

Het handmatig steken van het 'witte goud' is een almaar toenemende kostenpost. Bovendien is het verkrijgen van de benodigde duizenden seizoenarbeiders dusdanig moeilijk, dat grotere telers genoodzaakt leken hun bedrijven naar lagelonenlanden te verhuizen. Nu is dat niet meer nodig.

De nu gepresenteerde machine - volgens Cerescon de eerste selectieve aspergesteekrobot ter wereld -heeft een capaciteit van 40 ha. De machine bewerkt drie rijen tegelijk en vervangt daarmee zestig tot vijfenzeventig handstekers. De steekkosten worden gehalveerd ten opzichte van handsteken.

De aspergeoogstmachine integreert alle benodigde functies: rijdend detecteren, steken, kunststof-handling en zandbedherstel. De verwachting is dat hiermee een betere kwaliteit asperges wordt geoogst (minder schade, minder verkleuring) en dat de opbrengst voor de telers toeneemt. De terugverdientijd van de machine ligt net boven de drie seizoenen. De eerste machine moet voorafgaand aan het oogstseizoen van 2018 worden afgeleverd.

Ondergrondse detectie

De machine bestaat uit een detectiegedeelte dat asperges ondergronds opspoort, een robot die de asperges uit de grond haalt en een deel dat het zandbed herstelt. Cerescon heeft de machine voorzien van een in eigen beheer ontwikkelde en gepatenteerde detectiemethode op basis van sensortechnologie.

De asperges worden ondergronds gedetecteerd voordat ze boven de grond komen en verkleuren. De robot knipt de asperge ondergronds af en legt de asperge in een container. Direct na het steken wordt het zandbed hersteld, om de kwaliteit van de asperges het hele seizoen constant te houden.

Met de robot wordt laagwaardige moeilijk te verkrijgen seizoenshandwerk vervangen door hoogwaardige banen. Behalve asperges zijn er meer gewassen die selectief moeten worden geoogst. Er liggen nog heel veel mogelijkheden voor cross-overs in high tech en agro.

Praktijktest

Samen met Wageningen Universiteit en Research (WUR) begint Cerescon dit seizoen een driejarig onderzoek om de prestaties van de automatische aspergeoogstmachine kwantitatief en kwalitatief te meten en te vergelijken met handmatige oogst.

In het najaar wordt de hergroei van het gewas beoordeeld om vast te kunnen stellen wat de invloed van de oogstmethode is op de opbrengst in volgende jaren. Dit levert een betrouwbaar beeld op van de prestaties van de oogstmachine.

De eerste machines zullen in het eerste kwartaal van 2018 op projectbasis worden verkocht, op tijd voor het oogstseizoen. Cerescon zal de aspergeoogstmachines in eerste instantie verkopen aan grote aspergetelers en loonwerkers in Nederland en Duitsland. Voor landen in Zuid-Europa en buiten Europa zal de organisatie waarschijnlijk een partner zoeken. 

bron: Ceresecon BV

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden