Laatste nieuws:

DEVENTER, 20 april 2017 11:57

Hydraulische robotarm uit karton (met video)

Als Lego niet leuk genoeg is, of door de kant-en-klare stukjes te eenvoudig, wordt het tijd om vanaf nul een hydraulisch aangedreven robotarm uit karton te maken. Dat is wat een zichzelf The Q noemende hobbyist dan ook deed.

De proportioneel aangestuurde waterhydraulische robotarm is opgebouwd uit huis-, tuin- en keukenmaterialen.'
De proportioneel aangestuurde waterhydraulische robotarm is opgebouwd uit huis-, tuin- en keukenmaterialen.
1/1

Er is niet veel materiaal voor nodig, en de meeste onderdelen hebt u waarschijnlijk thuis. De ingrediënten zijn karton, acht spuitjes met rubber zuiger, een oude batterij, vier slangetjes en ijsstokjes en twee paperclips of iets dergelijks.

Verder hebt u nog een schaar, lijm en hot melt nodig om de boel aan elkaar te lijmen. Wilt u een grotere robotarm bouwen, dan hebt u uiteraard meer karton en grotere spuitjes nodig.

Water fungeert als hydraulische vloeistof. Om de boel een beetje op te leuken kunt u aan elke zuiger nog een kleurtje toevoegen. De constructeur in de video gebruikte verder een boormachine, tandenstokers en zip ties.

Om te beginnen

Als eerste kijkt u uiteraard naar onderstaande video. Iemand met een beetje gevoel voor techniek hoeft nu niet verder te lezen en bouwt zijn robotarm aan de hand van de video.

Het begint met het op elkaar lijmen van stukken karton, waarna in het midden een gat wordt geboord voor de batterij. Ook de armen worden opgebouwd uit aan elkaar gelijmde stukken karton. Voor de grijper zijn wat meer stukjes karton, de twee paperclips en vijf ijsstokjes nodig.

Om van de onderdelen een complete arm te maken, is het handig om over een derde hand en het nodige geduld te beschikken. De gewrichten zijn tandenstokers die in het karton worden gestoken, gelijmd en afgeknipt. In dit stadium moeten ook de spuiten worden ingebouwd.

Aandrijving

Nu is het tijd voor de hydrauliek. Vul voorzichtig de spuiten en verbindt die op de robotarm met de aanstuureenheid, in wezen een proportionele stuurklep. Om de bediening te vergemakkelijken, kunt u met karton en zip ties uw eigen kleppenblok bouwen.

 

bron: YouTube

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden