Laatste nieuws:

DEVENTER, 20 april 2017 11:57

Hydraulische robotarm uit karton (met video)

Als Lego niet leuk genoeg is, of door de kant-en-klare stukjes te eenvoudig, wordt het tijd om vanaf nul een hydraulisch aangedreven robotarm uit karton te maken. Dat is wat een zichzelf The Q noemende hobbyist dan ook deed.

De proportioneel aangestuurde waterhydraulische robotarm is opgebouwd uit huis-, tuin- en keukenmaterialen.'
De proportioneel aangestuurde waterhydraulische robotarm is opgebouwd uit huis-, tuin- en keukenmaterialen.
1/1

Er is niet veel materiaal voor nodig, en de meeste onderdelen hebt u waarschijnlijk thuis. De ingrediënten zijn karton, acht spuitjes met rubber zuiger, een oude batterij, vier slangetjes en ijsstokjes en twee paperclips of iets dergelijks.

Verder hebt u nog een schaar, lijm en hot melt nodig om de boel aan elkaar te lijmen. Wilt u een grotere robotarm bouwen, dan hebt u uiteraard meer karton en grotere spuitjes nodig.

Water fungeert als hydraulische vloeistof. Om de boel een beetje op te leuken kunt u aan elke zuiger nog een kleurtje toevoegen. De constructeur in de video gebruikte verder een boormachine, tandenstokers en zip ties.

Om te beginnen

Als eerste kijkt u uiteraard naar onderstaande video. Iemand met een beetje gevoel voor techniek hoeft nu niet verder te lezen en bouwt zijn robotarm aan de hand van de video.

Het begint met het op elkaar lijmen van stukken karton, waarna in het midden een gat wordt geboord voor de batterij. Ook de armen worden opgebouwd uit aan elkaar gelijmde stukken karton. Voor de grijper zijn wat meer stukjes karton, de twee paperclips en vijf ijsstokjes nodig.

Om van de onderdelen een complete arm te maken, is het handig om over een derde hand en het nodige geduld te beschikken. De gewrichten zijn tandenstokers die in het karton worden gestoken, gelijmd en afgeknipt. In dit stadium moeten ook de spuiten worden ingebouwd.

Aandrijving

Nu is het tijd voor de hydrauliek. Vul voorzichtig de spuiten en verbindt die op de robotarm met de aanstuureenheid, in wezen een proportionele stuurklep. Om de bediening te vergemakkelijken, kunt u met karton en zip ties uw eigen kleppenblok bouwen.

 

bron: YouTube

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

15 april 2024 - Messe Düsseldorf
Tube
15 april 2024 - Messe Düsseldorf
wire
16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden