Laatste nieuws:

ESSLINGEN (D), 13 april 2017 11:58

Asynchrone motor of permanent magneet synchrone motor?

Er is al heel wat geschreven over de voordelen van IE3-motoren en hun energiebesparing in vergelijking met IE2-motoren. Doch eenmaal gekozen voor de voordelen van de IE3 motor, is het ook belangrijk dat de motorkeuze in lijn is met de toepassing, om die pluspunten optimaal te benutten. Bauer Gear Motor deed een praktijktest.

De werking van een slibpers bestaat doorgaans uit twee processen - persen en spoelen - en deze stellen heel andere eisen aan de aandrijfmotor.'
De werking van een slibpers bestaat doorgaans uit twee processen - persen en spoelen - en deze stellen heel andere eisen aan de aandrijfmotor.
1/1

Het kiezen van de juiste specificatie is relatief eenvoudig als het om toepassingen met een constante snelheid gaat, maar als we met variabele snelheden, wisselende draairichtingen en variërende belastingen te maken hebben, wordt het al iets moeilijker. Theoretische berekeningen zijn trouwens nog maar het begin, want deze moeten zich eerst in de praktijk bewijzen om geloofwaardig te zijn.

In dat kader besloot Bauer Gear Motor - behorende tot Altra Industrial Motion Corporation en toonaangevend als leverancier van oplossingen met motorreductoren - de voordelen van een synchroonmotor met permanente magneten (PMSM) in een daadwerkelijke industriële toepassing te demonstreren.

Afvalwaterzuivering

Het zuiveren van afvalwater gaat 24/7 door en voor de behandelprocessen zijn elektromotoren nodig. Bij continubedrijf zal de investering in een energiebesparende maatregel doorgaans snel zijn terugverdiend. Het betekent echter ook dat de installaties betrouwbaar moeten zijn om de uitvaltijd te beperken.

Een deel van het waterzuiveringsproces bestaat uit de ontwatering van het slib, zodat een vaste restfractie overblijft, die efficiënt als meststof kan worden afgevoerd, terwijl de vloeistof opnieuw de installatie ingaat. Een machine die bij dit proces wordt gebruikt, heeft een 2,2 kW elektromotor om een conische vijzel aan te drijven, die het vocht uit het slib perst. Op deze slibpers monteerde Bauer haar demonstratiemotor.

In eerste instantie monteerde Bauer we een 2,2 kW asynchrone IE2-motor op de pers en werd de frequentieomvormer ingesteld om alle data over toerentallen, belasting en efficiëntie te registreren, die later ter analyse in een grafiek konden worden gezet. Zodra alle relevante data waren binnengehaald, werd de asynchrone motor vervangen door een 2,2 kW IE3 permanent magnet synchrone motor, geïnstalleerd en afgesteld om de slibpers op dezelfde manier te laten werken. Weer werd de data verzameld.

Resultaten

De eerste resultaten toonden aan dat de PMSM aanzienlijk efficiënter was tijdens het persen, waarbij het motortoerental op 15 Hz was ingesteld bij een belasting van 10 Nm. Vervolgens volgde een vergelijking als de motorbelasting werd verhoogd maar het toerental werd verlaagd tot 10 Hz. Dit liet een duidelijk voordeel van de permanent magneet synchrone motor zien, die met name onder deellast veel efficiënter werkt.
Ook bij het spoelen was de asynchrone motor in het nadeel, omdat de permanent magneet synchrone motor onder deellast een veel hoger rendement haalt.

bron: Bauer Gear Motor

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden