Laatste nieuws:

DELFT, 13 april 2017 10:04

‘Huid' van sensoren maakt co-robotica veiliger (video)

De TU Delft heeft samen met andere partijen een prototype van een robotarm ontwikkeld die volledig is bedekt met sensoren. Daardoor zijn mogelijke botsingen tussen mensen en de robotarm in een werkomgeving, in principe automatisch te voorkomen.

Door een robotarm volledig te bedekken met sensoren zijn mogelijke botsingen tussen mensen en de robotarm in een werkomgeving in principe automatisch te voorkomen.'
Door een robotarm volledig te bedekken met sensoren zijn mogelijke botsingen tussen mensen en de robotarm in een werkomgeving in principe automatisch te voorkomen.
1/1

Op het evenement RoboBusiness Europe 2017 (van 19 tot en met 21 april in Den Haag en Delft) zullen de bezoekers op een bijzondere manier worden begroet. Dit gebeurt namelijk door een robotarm die volledige is bedekt met sensoren, die onder meer de afstand van de robotarm tot objecten of personen kunnen meten.

De robotarm is een van de opbrengsten van het EU-project Factory in a Day. Het internationale consortium bestaat uit zestien partners, met de TU Delft als penvoerder.

Veiligheid

Een belangrijk aspect bij Factory in a Day is de veiligheid voor mensen bij het samenwerken van robots (zowel robotarmen als mobiele robots).

Een mogelijke manier om botsingen van robots met mensen in de werkomgeving te voorkomen, is het plaatsen van sensoren op de robot, die de afstand tot objecten waarnemen. Daartoe heeft de Technische Universität München een 'huid' van sensoren ontwikkeld. Hierdoor kan de robot met een intelligente aansturing zelf contact/botsingen met mensen vermijden.

Er zijn al wel methodes om de veiligheid rond bewegende robots te vergroten, maar nog niet op deze slimme en efficiënte manier. De sensoren meten druk, afstand, versnelling en temperatuur. Deze robotarm heeft bovendien als groot voordeel dat hij zelfkalibrerend is.

De TU Delft heeft zich vooral gericht op de software (open source) voor deze robotarm en op de integratie van alle systemen. Het systeem met sensoren is in principe van toepassing op robotarmen in allerlei toepassingen.'

Factory in a Day

Het midden- en kleinbedrijf in Europa maakt zelden gebruik van geavanceerde robottechnologie. Het EU-project ‘Factory in a Day' probeert daar verandering in te brengen door het ontwikkelen van een flexibel, leasebaar en goedkoop robotica-systeem. De robotarm is nog in ontwikkeling. In september, bij de afsluiting van Factory in a Day, volgt het laatste prototype.

De bijzondere robotarm is te zien bij het evenement RoboBusiness Europe, dat van 19 tot en met 21 april 2017 plaatsvindt. Het evenement verenigt de vakbeurzen en congressen RoboBusiness Europe, TUS Expo en ROS-Industrial Summit en wordt daarmee één van de grootste robotica-evenementen ter wereld. Er worden meer dan 4.000 bezoekers vanuit de hele wereld verwacht. De congressen vinden plaats in het World Forum in Den Haag en er is een uitgebreid programma in Delft en omstreken.

bron: TU Delft

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden