Laatste nieuws:

HANNOVER, 18 april 2017 10:20

Nieuwe smeedmatrijs maakt ondersnijdingen in zuigers

Het Institut für Integrierte Produktion Hannover (IPH) presenteert tijdens de komende Hannover Messe (stand 2A08) een model van een matrijs die tot nu toe onmogelijke geometrieën warm kan smeden. Hiermee kunnen reeds tijdens het smeden ondersnijdingen worden aangebracht, bijvoorbeeld de boring van de zuigerpennen in zuigers van motoren.

Deze smeedmatrijs maakt ondersnijdingen mogelijk. Op de Hannover Messe zal een model hiervan te zien zijn.'
Deze smeedmatrijs maakt ondersnijdingen mogelijk. Op de Hannover Messe zal een model hiervan te zien zijn.
Rechts
1/2

Met conventionele smeedmatrijzen is het onmogelijk om ondersnijdingen te maken omdat de onderdelen dan niet meer uit de matrijs kunnen worden uitgenomen. Bij ondersnijdingen gaat het om uitsparingen of uitsteeksels loodrecht op de smeedrichting.

Een voorbeeld is de boring voor de zuigerpennen van stalen zuigers voor voertuigmotoren. Deze moeten tot nu toe ná het smeden verspanend worden aangebracht.

Ondersnijdingen maken tijdens smeden

Met de nieuw ontwikkelde smeedmatrijs van het IPH kan de boring reeds tijdens het smeden worden voorgevormd. De matrijs beschikt hiertoe over twee beweegbare stempels.

Als de smeedhamer omlaag komt, gaan de stempels uit, worden horizontaal in het hete staal gedrukt en realiseren zo de uitsparingen voor de boring van de zuigerpen - alleen de ondersnijdingen. Bij het openen van de smeedhamer worden de stempels weer ingetrokken, zodat het onderdeel kan worden uitgenomen.

Het smeden van de ondersnijdingen vergemakkelijkt de nabewerking aanzienlijk, bespaart daardoor tijd en vermindert de productiekosten. Daarbij komt dat ongeveer 5% minder materiaal en daarmee minder energie voor het verwarming in het smeedproces nodig zijn omdat de voorboring reeds tijdens het smeden wordt aangebracht. Stalen zuigers kunnen in de toekomst dus niet alleen sneller en goedkoper maar ook milieuvriendelijker worden geproduceerd.

Bovendien zou dankzij het nieuwe smeedproces ook de kwaliteit van het onderdeel kunnen verbeteren. Verspanende bewerking verbreekt namelijk de structuur in het materiaal, terwijl de vervorming tijdens het smeden daar juist gebruik van maakt. Daardoor wordt ook de schadelijke kerfwerking minder. De onderzoekers vermoeden dat de zuiger hierdoor hoger kan worden belast.

Niet alleen voor zuigers

De wetenschappers van het IPH hebben de matrijs samen met partners uit de industrie ontwikkeld. De technologie is gebaseerd op het zogeheten meerdirectionale omvormen waaraan het instituut al bijna twintig jaar onderzoek verricht en voor krukassen reeds tot het productiestadium is gekomen.

In dit onderzoeksproject hebben de wetenschappers zich eerst geconcentreerd op zuigers uit hogesterktestaal, die in kleine zuinige turbomotoren worden gebruikt. Het principe is echter op veel meer onderdelen toepasbaar.

bron: Institut für Integrierte Produktion Hannover

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden