Laatste nieuws:

LANGENFELD (D), 18 april 2017 11:30

Pomptestbank geoptimaliseerd met luchtveerelementen

De studierichting Automotive van de Fachhochschule Südwestfalen in Iserlohn heeft een ambitieus doel. Door het optimaliseren van oliepompen willen ze het energieverbruik van verbrandingsmotoren terugdringen. Hier gaan diverse tests aan vooraf. Een testbank veroorzaakte hierbij ongewenste trillingen. PLM-luchtveerelementen van ACE zorgden op meerdere fronten voor rust.

Op de testbank van de Fachhochschule Südwestfalen worden oliepompen getest op hun energetisch rendement.'
Op de testbank van de Fachhochschule Südwestfalen worden oliepompen getest op hun energetisch rendement.
Rechts
1/2

De studierichting biedt een brede praktijkgerichte, technisch-wetenschappelijke opleiding voor de automotive industrie. De jonge academici werken hier onder andere aan de ontwikkeling van aandrijfsystemen die zuinig omgaan met energie. De oliepomp van de motor vervult hierbij een sleutelrol.

In vroeger tijden werkten oliepompen in motoren altijd onder hoge belasting, tegenwoordig functioneren ze als uitgebalanceerde aggregaten. Als ze minder hard worden aangedreven, kan de slijtage mogelijk ook worden verminderd.

Om de optimale instelling te bereiken, moeten de eigenschappen van de oliepomp worden genoteerd en verschillende regelstrategieën met elkaar vergeleken. Hiervoor bouwde het team een eigen testbank. De totale constructie heeft een lengte van 2.500 mm en een breedte van 900 mm en weegt 1.500 kg, ongeveer net zoveel als een personenauto.

Ook hinder voor een tweede proefbank

Tijdens de testopstelling drijft een gelijkstroommotor de pompen aan met 300 min-1 tot 7000 min-1. Vanaf het begin was duidelijk dat deze toerentallen trillingen zouden veroorzaken en dat er moest worden bijgestuurd om bruikbare meetresultaten te krijgen.

Behalve voor het testen van de hydraulische, volumetrische en mechanische eigenschappen voor het controleren en optimaliseren van de stroomtoevoer, voor het vermijden van lekkages en het verminderen van wrijving, wordt met de proefbank gebruikt voor onderzoek naar de meest effectieve regeltechniek.

De proefbank werd op zes rubbermetalen isolatoren geplaatst en de trillingen verminderden, maar de onderzoekers waren nog niet tevreden. Dit kwam vooral omdat de trillingen ook invloed hadden op een andere proefbank in dezelfde ruimte.

Luchtveerelementen

ACE heeft behalve rubbermetalen isolatoren onder meer ook trillingsisolerende platen en laagfrequente luchtveerelementen in het programma. Deze laatste werden uiteindelijk gebruikt ter vervanging van de eerder gebruikte machineonderdelen.

De laagfrequente elementen zorgen door hun interne luchtkamer voor een significante isolerende werking vanaf een frequentie van 5Hz en hoger. De eigenfrequentie ligt daarbij bij optimale belasting op 3 Hz.

De door de Fachhochschule gebruikte PLM-elementen zijn voorzien van gevulkaniseerde schroefdraad, waardoor de luchtveren of via een standaard bandenventiel of via een pneumatische koppeling van perslucht voorzien kunnen worden. Voor het regelen van de druk en de hoogte van de met elkaar verbonden luchtveren kan ook gebruik gemaakt worden van een regeleenheid.

bron: AVE Stossdämpfer

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden