ILMENAU (D), 9 april 2017 13:57
Het Fraunhofer-Institut für Digitale Medientechnologie (IDMT) werkt aan een project om geluiden van onderdelen, machines en apparatenal tijdens de virtuele productontwikkeling hoorbaar te maken. Hierdoro kunnen akoestische eigenschappen doelgericht worden getest, beoordeeld en geoptimaliseerd. De tot nu toe daarvoor noodzakelijke kostbare modelbouw van reële prototypen kan daarmee in de toekomst vervallen.
Wat hebben een grote productiemachine en een wasmachine met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niet veel. Maar beide klinken totaal anders en die speelt een belangrijke rol bij de koopbeslissing van de klant.
De akoestische eigenschappen van producten nemen een steeds belangrijker plaats in bij de subjectieve kwaliteitsbeoordeling. Bepaalde geluiden worden als 'aangenaam' en 'betrouwbaar' bestempeld, andere juist als 'storend'.
In de virtuele productontwikkeling kunnen nu al de totale eigenschappen van het toekomstige product worden gesimuleerd en beoordeeld, alleen de akoestische eigenschappen nog niet. Het doel van het onderzoekswerk aan het instituut is om productmodellen 'hoorbaar' te maken.
Op basis van de wetenschappelijke expertise bij ruimtelijke klankweergave werkt het Fraunhofer-IDMT er aan, de driedimensionale visualiseringen van de prototypen aan de bijbehorende authentieke klanken te koppelen. Daartoe worden met behulp van akoestische modellen de machinegeluiden berekend enmet de 3D audiotechnologie SpatialSound Wave van het instituut hoorbaar gemaakt.
Een bijzondere uitdaging daarbij is de simulatie van de akoestisch correcte weergave van de virtuele prototypen, om deze niet alleen uit oogpunt van perspectief correct te bekijken, maar ook steeds 'correct' te horen. Het geluid van de virtuele machines moet net als in de realiteit kunnen worden aangehoord. Alleen zo kan menhet geluidsgedrag in alle richtingen goed beoordelen.
In het onderzoeksproject 'Akustisch erweiterte Virtualisierung von Produkten und Produktionsprozessen', kortweg AVP3, werken behalve het Fraunhofer-IDMT nog twee universiteiten en vijf ondernemingen aan het creëren van akoestisch uitgebreide virtuele realiteit.
bron: Fraunhofer-IDMT
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (2)