Laatste nieuws:

ILMENAU (D), 9 april 2017 13:57

3D-modellen akoestisch tot leven wekken

Het Fraunhofer-Institut für Digitale Medientechnologie (IDMT) werkt aan een project om geluiden van onderdelen, machines en apparatenal tijdens de virtuele productontwikkeling hoorbaar te maken. Hierdoro kunnen akoestische eigenschappen doelgericht worden getest, beoordeeld en geoptimaliseerd. De tot nu toe daarvoor noodzakelijke kostbare modelbouw van reële prototypen kan daarmee in de toekomst vervallen.

Het geluid van de virtuele machines moet net als in de realiteit kunnen worden aangehoord.'
Het geluid van de virtuele machines moet net als in de realiteit kunnen worden aangehoord.
1/1

Wat hebben een grote productiemachine en een wasmachine met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niet veel. Maar beide klinken totaal anders en die speelt een belangrijke rol bij de koopbeslissing van de klant.

De akoestische eigenschappen van producten nemen een steeds belangrijker plaats in bij de subjectieve kwaliteitsbeoordeling. Bepaalde geluiden worden als 'aangenaam' en 'betrouwbaar' bestempeld, andere juist als 'storend'.

Virtuele modellen hoorbaar maken

In de virtuele productontwikkeling kunnen nu al de totale eigenschappen van het toekomstige product worden gesimuleerd en beoordeeld, alleen de akoestische eigenschappen nog niet. Het doel van het onderzoekswerk aan het instituut is om productmodellen 'hoorbaar' te maken.

Op basis van de wetenschappelijke expertise bij ruimtelijke klankweergave werkt het Fraunhofer-IDMT er aan, de driedimensionale visualiseringen van de prototypen aan de bijbehorende authentieke klanken te koppelen. Daartoe worden met behulp van akoestische modellen de machinegeluiden berekend enmet de 3D audiotechnologie SpatialSound Wave van het instituut hoorbaar gemaakt.

Een bijzondere uitdaging daarbij is de simulatie van de akoestisch correcte weergave van de virtuele prototypen, om deze niet alleen uit oogpunt van perspectief correct te bekijken, maar ook steeds 'correct' te horen. Het geluid van de virtuele machines moet net als in de realiteit kunnen worden aangehoord. Alleen zo kan menhet geluidsgedrag in alle richtingen goed beoordelen.

In het onderzoeksproject 'Akustisch erweiterte Virtualisierung von Produkten und Produktionsprozessen', kortweg AVP3, werken behalve het Fraunhofer-IDMT nog twee universiteiten en vijf ondernemingen aan het creëren van akoestisch uitgebreide virtuele realiteit.

bron: Fraunhofer-IDMT

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden