Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 6 april 2017 09:08

Slim shirt meet vitale lichaamsfuncties (video)

Onderzoekers van het Holst Centre in Eindhoven hebben een prototype gemaakt van een slim shirt, dat is uitgerust met de door Imec ontwikkelde ECG-monitoring. Verder meet het shirt de frequentie en diepte van de ademhaling.

Onderzoekers van het Holst Centre in Eindhoven hebben een prototype gemaakt van een slim shirt, dat is uitgerust met de door Imec ontwikkelde ECG-monitoring.'
Onderzoekers van het Holst Centre in Eindhoven hebben een prototype gemaakt van een slim shirt, dat is uitgerust met de door Imec ontwikkelde ECG-monitoring.
1/1

Dank zij het gebruik van state-of-the-art geprinte elektronica hadden de ontwerpers complete vrijheid bij het ontwerp van het shirt en de optimalisering van de geprinte sensoren en elektronica. Die elektronica is maar 60 µm dik en tot 100% elastisch. De materiaaleigenschappen van de elektronica zijn daarmee vergelijkbaar met die van het textiel en dat maakt onbelemmerde integratie mogelijk.

Het ontwerp kan worden aangepast voor uiteenlopende toepassingen, bijvoorbeeld patiëntenbewaking in ziekenhuizen, thuiszorg, maar ook voor sport.

Continu ECG

Het shirt meet continu het elektrocardiogram (ECG) van de drager, evenals de ademhaling en de beweging. Daarvoor maakt het gebruik van de ultralow-power multisensor data-acquisitiechip van Imec, die bewegingsartefacten efficiënt onderdrukt en de data via een draadloos BTLE-systeem verstuurt naar een smartphone.

Volgens de ontwikkelaars kunnen ziekenhuispatiënten dankzij het shirt eerder naar huis door de kwalitatief goede hartbewaking die het biedt. Bovendien kan het ontwerp van het shirt en de elektronica eenvoudig worden aangepast voor het beste contact tussen huid en elektroden. Dat is belangrijk voor het verder onderdrukken van bewegingsartefacten,die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van het soort beweging in verschillende sporten.

Droge elektroden

In tegenstelling tot eerder hartbewakingskleding gebruikt het nieuwe smartshirt compacte, droge elektroden in plaats van een borstband, wat het draagcomfort ten goede komt. Deze elektroden worden gezeefdrukt met elektrisch geleidende inkten van DuPont, wat het mogelijk maakt om de vorm ervan te optimaliseren voor maximaal huidcontact, een sterke signaalresolutie en de beste monitoring-prestaties.

De afneembare sensormodule is kleiner en lichter (50 mm x 30 mm x 10 mm en slechts 12 g) dan eerdere generaties. Het shirt kan dank zij de zuinige sensor- en radio-elektronica twee dagen werken op een batterijlading. Door de mechanische eigenschappen en de inkapseling van de elektronica kan het shirt ook 25 maal in de wasmachine worden gewassen, wat volgen Holst Centre conform de markteisen is.

Holst Centre is op zoek naar partners om het smart shirt op de markt te brengen en de techniek verder te ontwikkelen voor nieuwe toepassingen.


bron: Holst Centre

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden