Laatste nieuws:

DELFT, 30 maart 2017 10:13

Studenten TU Delft bouwen exoskelet voor dwarslaesiepatiënt (video)

Opstaan uit een diepe sofa, over ruw terrein of de trap op of af lopen; als je benen verlamd zijn, kun je dat gevoeglijk vergeten. Het TU Delft studententeam Project March wil daar verandering in brengen en ontwikkelt en bouwt dit jaar een nieuw exoskelet. Met deze technologie willen de studenten mensen met een dwarslaesie helpen hun dagelijkse activiteiten weer uit te voeren.

De studenten onthulden onlangs het ontwerp van een nieuw exoskelet.'
De studenten onthulden onlangs het ontwerp van een nieuw exoskelet.
Rechts
1/2

De studenten onthulden onlangs het ontwerp van dit nieuwe exoskelet. Ze vinden het belangrijk dat mensen met een dwarslaesie een extra hulpmiddel krijgen náást de rolstoel. Daarom leveren zij deze bijdrage aan deze opkomende technologie. Door het bouwen van een gebruiksvriendelijk en veelzijdig exoskelet wil Project March mensen met een dwarslaesie opnieuw laten lopen.

Het gebruiken van een exoskelet heeft grote voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de gebruiker. Doordat de bewegingsvrijheid van de gebruiker wordt vergroot, verbeteren zijn sociale contacten met bijvoorbeeld familie, vrienden en collega's. Belangrijk daarbij is dat beide partijen weer met elkaar op ooghoogte kunnen communiceren.

Maatschappelijke waarde

Tijdens de presentatie werd niet alleen het nieuwe ontwerp onthuld, ook het maatschappelijke belang van deze technologische ontwikkeling werd belicht. Behalve de demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Martin van Rijn, was daarbij ook Ruben de Sain aanwezig, de dwarslaesiepatiënt die deel uitmaakt van het team.

Van Rijn praatte de aanwezigen bij over de huidige situatie van exoskeletten in de zorg en in de maatschappij. Ook ging hij met De Sain in gesprek over onder meer de mogelijkheden op het gebied van zorgverzekeringen, crowdfunding en de toekomstige ontwikkelingen van het exoskelet.

"Technologische ontwikkelingen in de zorg, waaronder exoskeletten, zouden zodanig vorm moeten krijgen dat het de eigen regie van de patiënten, de keuzevrijheid, versterkt", aldus de demissionair staatssecretaris. Zowel De Sain als Van Rijn concludeerde dat exoskeletten een veelbelovend toekomstperspectief hebben, zeker als de juiste partijen samenwerken.

Aangepast ontwerp

Het studententeam Project March kan een rol spelen in het verzamelen van meer onderzoeksdata omtrent de werking van exoskeletten om zo een beter inzicht te krijgen in de meerwaarde van deze technologie ten opzichte van bestaande mogelijkheden als de rolstoel. Project March hoopt met het nieuwe ontwerp dit jaar een stap in de goede richting te zetten.

In september 2015 is het project opgericht door studenten van de TU Delft en toen heeft het eerste team de March I ontworpen en gebouwd. Na het eerste jaar bleek dat er ruimte was voor verbetering en dat de technologie op veel gebieden nog kon worden geoptimaliseerd. In september 2016 is het nieuwe team de uitdaging aangegaan een compleet nieuw exoskelet te ontwerpen, de March II. Dit is het ontwerp dat nu werd gepresenteerd.

Voor dit jaar kwamen twee belangrijke focuspunten naar voren. De manier waarop kracht wordt overgebracht van de motor naar het gewricht zodat de piloot kan opstaan en lopen, is sterk veranderd ten opzichte van vorig jaar. Het nieuwe ontwerp is een stuk compacter. Een ander focuspunt is het feedback systeem. Dat zorgt ervoor dat de dwarslaesiepatiënt in het exoskelet weet waar zijn benen zich bevinden. Hij heeft deze feedback immers nodig omdat hij niet kan voelen en weten waar zijn benen zijn.

Overigens werken ook de Radboud Universiteit en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en Univesiteit Twente aan de ontwikkeling van exoskeletten.

 

bron: TU Delft, Project March

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden