Laatste nieuws:

DELFT, 27 maart 2017 11:55

Slimme industriële robots voor Nederlandse bedrijven

Onderzoekers van de TU Delft krijgen een Europese subsidie van 7,6 miljoen euro voor het ontwikkelen van open source robotsoftware. Hierdoor komen slimme industriële robots binnen handbereik voor Nederlandse bedrijven. De helft van het budget is namelijk beschikbaar voor (industriële) partijen die mee willen ontwikkelen aan toepassingen.

Dankzij een Europese subsidie komen slimme industriële robots binnen handbereik voor Nederlandse bedrijven. Dit is de robot waarmee een team van de TU Delft de Amazon Picking Challenge heeft gewonnen. '
Dankzij een Europese subsidie komen slimme industriële robots binnen handbereik voor Nederlandse bedrijven. Dit is de robot waarmee een team van de TU Delft de Amazon Picking Challenge heeft gewonnen.
1/1

 Het nieuwe ROSIN-project (ROS-Industrial quality-assured robot software components) wordt gesubsidieerd door het Europese Horizon2020 programma en gecoördineerd door de TU Delft. De Europese subsidie ondersteunt het wereldwijde open-source project ROS, wat staat voor Robot Operating System. Dit gaat onder meer over software om robots te laten kijken, 3D-beelden te laten begrijpen en zelf te verzinnen hoe ze snel en veilig kunnen bewegen.

De geavanceerde wetenschappelijke algoritmes komen via de internationale ROS-gemeenschap gratis ter beschikking voor iedereen. De subgroep ROS-Industrial maakt de software vervolgens geschikt voor betrouwbaar gebruik in de industrie.

3.8 miljoen voor derden

Onderzoeker Gijs van der Hoorn van de TU Delft licht het subsidiebeleid toe. "De helft van het ROSIN-projectbudget is gereserveerd voor derden. Elke groep van Europese partijen (zowel bedrijven als instellingen) kan zich melden met een goed idee voor een Focused Technical Project of een nieuwe onderwijsactiviteit voor ROS-Industrial.

Bijvoorbeeld: drie bedrijven willen een ROS-softwarecomponent voor automatisch polijsten. Samen met een partij die deze software kan maken, dienen zij vervolgens een aanvraag in bij ROSIN, waarmee 33% van de kosten gesubsidieerd kan worden. Overigens is de ‘call for proposals' breder dan softwarecomponenten; ook standaardisatie-initiatieven, voorbeeldapplicaties en security en safety audits kunnen in aanmerking komen."

Naast penvoerder TU Delft zijn de projectpartners het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineerung and Automation (IPA) en Fachhochschule Aachen, IT University Copenhagen, ABB en onderzoeksinstituut Tecnalia in Spanje. De partners zullen werken aan (tools voor) verdere kwaliteitsverbetering van de software, aan het opleiden van studenten en werknemers uit de industrie en aan het verder vergroten van de gebruikersgroep van de ROS-software.

RoboBusiness Europe event

De implementatie van robots gaat snel. Om bedrijven te helpen begrijpen wat die betekent voor hun business, organiseert de TU Delftde eeste International Robotics Week (IRW). Het vindt plaats op 19, 20 en 21 april 2017 in het World Forum in Den Haag.

De International Robotics Week verenigt RoboBusiness Europe , TUS Expo (The Unmanned Systems Expo) en ROS Industrial Summit onder één dak, waardoor het een van de grootste robotica-evenementen in de wereld wordt.

Het belangrijkste onderdeel is een uitgebreid conferentieprogramma, waarin de volgende onderwerpen aan de orde komen: intralogistiek, intelligente voertuigen, inspectie en onderhoud, gezondheid, landbouw, autonome havens en open source robotica.

bron: TU Delft

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden