ZALTBOMMEL , 25 maart 2017 15:10

Machines gereed maken voor Industrie 4.0

Eaton Electric heeft een whitepaper gepubliceerd met de titel 'Machines en systemen voorbereiden op aansluiting op het Internet of Things (IoT)'. De paper beschrijft de basispunten van de Industry 4.0-architectuur, zoals horizontale en verticale integratie, Cyber Physical Systems en slimme apparaten, en plaatst ze in de juiste context.

Het document bespreekt de voordelen en uitdagingen voor machinebouwers en systeemintegrators en geeft praktische aanbevelingen voor het verwezenlijken hiervan in het digitale tijdperk. Hoe kunnen bijvoorbeeld besturingssystemen op modulaire en gedecentraliseerde wijze worden gerealiseerd in plaats van de via gecentraliseerde besturingssysteembenadering. Hierdoor kunnen 'functieblokken' opnieuw worden gebruikt en de technische cycli worden verkort.

De whitepaper legt ook uit hoe onderdelen 'slim' kunnen worden. Deze 'slimme apparaten' worden geactiveerd om autonoom 'functieblokken' te besturen binnen de machine op basis van beschikbare omgevingsgegevens.

Door gebruik van protocollen zoals OPC-UA kunnen machines gemakkelijk worden uitgerust met gestandaardiseerde communicatiefuncties. Hierdoor kunnen machinebouwers hun systemen gereed maken voor het Internet of Things, waardoor eindgebruikers ze in de toekomst kunnen integreren in hun digitale fabrieken

Communicatie is de sleutel

Het Industrie 4.0 concept doet veel meer dan alleen het verhogen van productiviteit en efficiëntie. Het integreren van Cyber Physical Systems in het Internet of Things zorgt voor nog meer mogelijkheden. Er kunnen data worden verstrekt aan de machinebouwer zodat de werking van de machine kan worden gemonitord en onderhoudsmaatregelen kunnen worden voorspeld waardoor de beschikbaarheid van de machine toeneemt.

De machinebouwer kan ook zien hoe de machines worden gebruikt en aanbevelingen doen voor optimalisaties of toekomstige verbeteringen. Of de eindgebruiker dat wel wil, is vers twee.

Voorbeelden

In de whitepaper worden drie loT-voorbeelden gegeven waaronder één project dat laat zien hoe zelfs hydraulische aggregaten onderdeel kunnen worden van een digitale oplossing. Met jaren ervaring in zowel de elektra- als hydraulische wereld levert Eaton niet alleen de onderdelen, maar toont het bedrijf ook hoe de combinatie van deze technologieën cruciaal wordt, vooral in Industrie 4.0-scenario's. En daar bovenop kan een dergelijke combinatie ook nog eens enorm veel energie besparen.
De whitepaper kan gratis worden gedownload op de website van Eaton.

 

bron: Eaton Electric

Foto's:

Machines gereed maken voor Industrie 4.0

Eaton Electric heeft een whitepaper gepubliceerd met de titel Machines en systemen voorbereiden op aansluiting op het Internet of Things (IoT).

© Aandrijvenenbesturen.nl