Laatste nieuws:

WENEN, 20 maart 2017 13:57

Minder roetemissie in luchtvaart door biobrandstoffen

Bijmenging van 50% biobrandstof vermindert de uitstoot van roetdeeltjes door een vliegtuig met 50% tot 70% in vergelijking met de verbranding van zuivere kerosine. Dit volgt uit een gezamenlijke studie van NASA, het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt en de National Research Council in Canada, waarbij ook de Universität Wien was betrokken.

Ook in 2016 werd met testvluchten met de NASA DC-8 de invloed van uitlaatgassen op het klimaat onderzocht.'
Ook in 2016 werd met testvluchten met de NASA DC-8 de invloed van uitlaatgassen op het klimaat onderzocht.
Rechts
1/2

Vliegtuigmotoren stoten roetdeeltjes uit, en die werken als condensatiekiemen voor kleine ijskristallen die als condensstrepen zichtbaar worden. Deze ijskristallen kunnen bij koude vochtige condities op hoogten van zo'n 8 km tot 12 km meerdere uren blijven bestaan en hoge wolken met zogeheten condens-cirruswolken vormen.

De roetemissie bepaald voor een belangrijk deel het aantal ijskristallen in condensstrapen. Met de mogelijkheid om met behulp van biobrandstoffen de roetemissies van uitlaatgassen met meer dan de helft te vermindren, is er een weg om de klimaatwerking van condensstrepen te reduceren.

Testvluchten

De campagne met testvluchten was onderdeel van het onderzoekproject ACCESS (Alternative Fuel Effects on Contrails and Cruise Emissions Study). Het onderzoeksvliegtuig Falcon van de DLR vloog in mei 2014 naar de Verenigde Staten.

Daar voerden specialisten van het DLR-Institut für Physik der Atmosphäre op een afstand van 30 m tot 150 m van het NASA-onderzoeksvliegtuig (een DC-8) metingen uit in de uitlaatgasstraal. De motoren van de DC-8 werden daarbij ter vergelijking afwisselend gevoed met normale vliegtuigbrandstof en met een 1:1 mengsel van reguliere brandstof en de biobrandstof HEFA (Hydroprocessed Esters and Fatty Acids) betrieben. HEFA wordt gewonnen uit de olie van Camelina (huttentut of vlasdodder).

eer dan een dozijn instrumenten in de volgvliegtuigen registreerden de uitgestoten roetdeeltjes en gassen van de voorop vliegende DC-8 op. Metingen in de slipstream van vliegtuigen vereisen veel ervaring van de bemanning en een beproefd meetinstrumentarium. Volgens de onderzoekers was dit voor het eerst dan tijdens een vlucht het aantal uitgestoten roetdeeltjes werd gemeten van een motor die bijgemengde biobrandstof verbruikt.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Nature: Richard H. Moore e.a.: Biofuel blending reduces particle emissions from aircraft engines at cruise condition, Nature, DOI: 10.1038/nature21420

bron: Universität Wien

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden