Laatste nieuws:

BERLIJN, 16 maart 2017 08:20

Bosch laat auto's leren en actie ondernemen

Bosch is het brein voor de zelfrijdende auto van de toekomst aan het creëren. Tijdens de Bosch ConnectedWorld 2017 conferentie in Berlijn heeft de leverancier van technologie en diensten een boordcomputer voor geautomatiseerde voertuigen voorgesteld. Dankzij kkunstmatige intelligentie (AI) kan de computer 'machine learning' technieken toepassen.

"Geautomatiseerd rijden maakt de wegen veiliger, en kunstmatige intelligentie is hiervoor de sleuteltechnologie. We maken de auto slim", aldus Dr. Volkmar Denner, CEO van Bosch. '
"Geautomatiseerd rijden maakt de wegen veiliger, en kunstmatige intelligentie is hiervoor de sleuteltechnologie. We maken de auto slim", aldus Dr. Volkmar Denner, CEO van Bosch.
1/1

Er wordt verwacht dat AI-boordcomputer zelfrijdende auto's door complexe of nieuwe verkeerssituaties kan leiden. Auto's gebruiken nu al Bosch-sensoren om hun omgeving te controleren. Met kunstmatige intelligentie zal het ook mogelijk worden om deze waarnemingen te interpreteren en vervolgens voorspellingen te maken over het gedrag van andere weggebruikers.

"Geautomatiseerd rijden maakt de wegen veiliger, en kunstmatige intelligentie is hiervoor de sleuteltechnologie. We maken de auto slim", aldus Dr. Volkmar Denner, CEO van Bosch. Voor de bouw van de centrale boordcomputer wil Bosch samenwerken met Nvidia. Het Amerikaanse technologiebedrijf zal Bosch een chip aanleveren die algoritmes opslaat, gegenereerd met de 'machine learning' technieken. De Al-boordcomputer zal uiterlijk aan het begin van het volgende decennium in productie gaan.

Onderdeel van het dagelijks leven

De AI-boordcomputer van Bosch kan voetgangers of fietsers herkennen. Behalve objectherkenning maakt kunstmatige intelligentie het voor geautomatiseerde voertuigen gemakkelijker om een situatie te beoordelen.

Zo is het bijvoorbeeld waarschijnlijker dat auto's die hun richtingaanwijzers gebruiken van rijstrook zullen veranderen dan diegenen die dat niet doen. Hierdoor kan een zelfrijdende auto, uitgerust met een Al-boordcomputer, moeilijke omstandigheden herkennen en beoordelen. Wanneer een tegenligger bijvoorbeeld een bocht neemt, houdt de auto daar rekening mee en past zijn eigen rijstijl aan.

De computer slaat alles wat hij tijdens het rijden leert op in kunstmatige neurale netwerken. In het lab controleren deskundigen deze kennis op nauwkeurigheid. Na verdere testen op de weg kunnen de kunstmatige gegenereerde kennisstructuren via een update worden overgedragen aan een onbeperkt aantal Al-boordcomputers.

Niet alleen mobiliteit

Kunstmatige intelligentie zal overigens een belangrijke rol gaan spelen binnen alle bedrijfssectoren van Bosch, dus niet alleen binnen mobiliteit. Binnen slechts tien jaar zal het volgens het concern vrijwel onmogelijk zijn om een product van Bosch te ontwerpen dat niet op één of andere manier kunstmatige intelligentie bevat. De producten zullen ofwel AI bevatten, ofwel met behulp ervan gemaakt zijn.

Het concern kondigde begin van dit jaar de oprichting van het Centrum voor Kunstmatige Intelligentie aan. Bosch investeert ongeveer 300 miljoen euro in de uitbreiding van de expertise op dit gebied.

bron: Bosch Benelux

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden