Laatste nieuws:

WüRZBURG, 8 maart 2017 20:41

Duurzame energieopslag met hoogspanningsbatterijen

In het Europese project Eco Com'bat ontwikkelen wetenschappers de volgende generatie lithium-ionen batterijen: de hoogspanningsbatterij. Deze batterij moet niet alleen krachtiger zijn, maar tot de gebruikte materialen moeten tot nu toe dure, zeldzame of zelfs kritische materialen vervangen en duurzamer zijn dan conventionele batterijen van hetzelfde type.

Een efficiënte lithium-ionen batterijcel en de uitgangsmaterialen.'
Een efficiënte lithium-ionen batterijcel en de uitgangsmaterialen.
1/1

Door hun hoge energiedichtheid en betrouwbaarheid zijn Li-ionen batterijen momenteel de favoriete energiebronnen voor elektrische voertuigen en consumentenapparaten. Maar met het groeiend aantal elektrische voertuigen en de technologisch steeds complexere mobiele apparatuur zijn ook de eisen toegenomen. Er worden grotere veiligheid, langere levensduur, hogere energiedichtheid, betere prestaties en grotere actieradius gevraagd.

Doel van het project is het maken van een innovatieve hoogspanningsbatterij die onder andere de actieradius van elektrische voertuigen vergroot, snel laden van apparaten mogelijk maakt, stabieler en lichter is en langer meegaat. Bovendien zouden kritische of waardevolle stoffen die gewoonlijk in conventionele Li-ionen batterijen worden gebruikt, moeten worden vervangen.

Opschalen naar productieaantallen

Om dit alles te bereiken, gebruiken de projectpartners andere materialen. Kobaltarm lithium-nikel-mangaan-kobaltoxide (NMC) dient als actief materiaal voor de elektrode en levert de noodzakelijke hoge energiedichtheid bij zo'n 20% minder kobalt dan gangbaar.

en combinatie uit koolstof nanobuisjes en poreus koolstof verbetert de elektrische geleidbaarheid van de elektroden en maakt hoge energiedichtheden mogelijk. Als elektrolyt wordt een speciaal hoogspanningselektrolyt op basis van het geleidende zout lithium-bis(fluorosulfonyl)imide (LiFSI) toegepast, dat ook bij hoge spanningen stabiel kan worden gebruikt. Een ionen geleidende coating uit bijzondere hybride polymeren beschermt de elektrolytmaterialen en zorgt voor hoge veiligheid, betrouwbaarheid en lange levensduur van de batterij.

Een eerste vaak van het project is het opschalen van het productieproces om de innovatieve batterijmaterialen op grote schaal te kunnen produceren. In de volgende stap wordt dan de eigenlijke celproductie voor een bijna industriële pilot-schaal tot en met productie op industriële omvang opgeschaald. Daarbij worden in de auto-industrie gangbare standaardeisen en energetisch zuinige en economische productiemethoden bekeken.

Efficiënte recyclingmethoden

Met de verdere verspreiding van elektrische voertuigen zullen in de toekomst ook veel meer oude batterijen worden afgedankt. Om problematisch afval te vermijden en vooral de waardevolle materialen in de batterij (zoals grafiet, kobalt en lithium) terug te winnen, moeten nieuwe methoden voor efficiënte recycling worden gevonden.

Om een zo goed mogelijk hergebruik van grondstoffen en materialen uit batterijen te realiseren, wordt reeds bij het maken van de prototypen rekening gehouden met ontwerp voor recycling. Bovendien moeten innovatieve recyclingmaterialen worden getest.

Het Eco Com'bat project (Ecological Composites for High-Efficient Li-Ion Batteries) wordt gecoördineerd door de Fraunhofer-projektgroep voor materiaalkringlopen en ressourcenstrategie (IWKS) van het Fraunhofer-Institut für Silicatforschung (ISC). Aan het project nemen tien partners uit industrie en wetenschap uit Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië deel.

bron: Fraunhofer-Institut für Silicatforschung (ISC)

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden