Laatste nieuws:

HANNOVER, 3 maart 2017 10:00

Drukcompensatieleidingen voor test van nieuwe accumulatorcentrale

Stroom uit wind en de zon vereist systemen die de elektrische energie opslaan totdat die op een later tijdstip nodig is. Het Fraunhofer-Institut für Windenergie und Energiesystemtechnik (IWES) in Kassel heeft in november het prototype van een opslagsysteem getest in de Bodensee, Europa's grootste drinkwaterreservoir. Een pompaccumulator met holle bol, die op 100 m diepte werd geplaatst, moet in de proef de haalbaarheid demonstreren. ContiTech heeft de drukcompensatieleidingen geleverd voor dit nieuwe type onderwateropslag.

ContiTech leverde een speciale slang voor het project van Fraunhofer-IWES. De slang is bestend tegen de omgevingsdruk van 10 bar op een diepte van 100 m.'
ContiTech leverde een speciale slang voor het project van Fraunhofer-IWES. De slang is bestend tegen de omgevingsdruk van 10 bar op een diepte van 100 m.
Rechts
1/2

Het principe van het opslagvat met holle bol komt overeen met dat van conventionele pompaccumulatie energiecentrales, zij het niet top basis van twee bekkens. De nieuwe pompaccumulator gebruikt het meer zelf als bovenste reservoir. Het onderste reservoir wordt gevormd door de holle kogel op de bodem van het meer.

Is er aan land behoefte aan stroom, dan wordt een klep bij de opening van de bol geopend. Het water dat de bol in stroomt drijft daarbij een turbine aan, die via een generator stroom opwekt en die via kabels naar land transporteert. Overtollige stroom die bijvoorbeeld 's nachts vrijkomt, wordt gebruikt om de betonnen bol weer leeg te pompen.

De slangen die in het proefmodel van het nieuwe type accumulatorcentrale worden gebruikt voor de drukcompensatie, zijn ontwikkeld en vervaardigd door ContiTech in Korbach. Door de leiding kan lucht in de bol stromen wanneer het water er uit wordt gepompt. Hierdoor wordt onderdruk voorkomen.

Hoge omgevingsdruk

De grootste uitdaging bij de ontwikkeling van de slang was de diepte van 100 m, die overeenkomt met een omgevingsdruk van zo´n 10 bar. Om de geschiktheid van de slang onder deze moeilijke omstandigheden te garanderen, werd deze met een veiligheidsfactor 3 berekend op een omgevingsdruk van 30 bar. Een extra stalen spiraal in de wand verleent de slang de vereiste mechanische sterkte.

De Bodensee voorziet zo'n 4,6 miljoen mensen van drinkwater. Daarom voldoen de lagen van de slang aan de eisen van de drinkwaterverordening en aan de richtlijnen van de Food and Drug Administration (FDA). Daardoor is gegarandeerd dat verandering van smaak of reuk van het water uitgesloten is.

Praktijktest

Op 9 november startte Fraunhofer IWES de eerste testfase. Hiertoe werd de 20 ton zware holle bol op de bodem van het meer verzonken. In een test van vier weken konden de onderzoekers de functie van de onderwateraccumulatorcentrale bewijzen en testen. Als volgende stap plant het instituut een vervolgproef met een grote installatie op een waterdiepte van circa 700 m.

De moeilijkheid daarbij is een geschikte standplaats te vinden die vlak bij land ligt. Dit is ook uit technisch oogpunt noodzakelijk. Minder belangrijk is de afstand tot een offshore windpark. Voorwaarde is namelijk het gebruik van een gemeenschappelijk stroomnet.


 

bron: ContiTech

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

17 november 2021 -
Engineering Event Safety

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden