Laatste nieuws:

ARNHEM, 2 maart 2017 09:24

Onduidelijkheid normen niet-elektrische apparatuur IECEx

In 2016 verschenen de normen ISO 80079-36 en -37, geschikt voor de certificering van niet-elektrische apparatuur. Ze volgen de normen uit de in Europa bekende EN 13463 serie op (EN ISO 80079-36 en -37). Met een IECEx certificering is het voor fabrikanten gemakkelijker om hun producten naar het buitenland te exporteren. Wat zijn de belangrijkste verschillen met de Europese ATEX-richtlijnen?

Voor producten met een elektrisch en een niet-elektrisch deel kan een fabrikant besluiten alleen het elektrische of niet-elektrische deel te laten certificeren. '
Voor producten met een elektrisch en een niet-elektrisch deel kan een fabrikant besluiten alleen het elektrische of niet-elektrische deel te laten certificeren.
1/1

In tegenstelling tot ATEX is IECEx een vrijwillig keuringsschema, dat een basis vormt voor fabrikanten om hun producten wereldwijd te exporteren en daarvoor te laten certificeren.

Tot voor kort beperkte IECEx zich tot elektrische apparatuur. Daar kwam in 2016 verandering in, toen de nieuwe ISO-normen voor niet-elektrische apparatuur beschikbaar werden.

Zelfverklaring en zones

Elektrische producten die bedoeld zijn voor gebruik in zone 0 en 1 zijn onder ATEX keuringsplichtig. Een 'Notified Body', zoals Dekra moet de producten certificeren. Voor producten bedoeld voor zone 2 mag een fabrikant zelf verklaren dat het product aan de ATEX-richtlijn voldoet. Voor niet-elektrische producten voor gebruik in zone 1 mag een fabrikant dit ook doen, maar alleen als zijn technische constructiedossier ter archivering bij een Notified Body ligt.

IECEx is een vrijwillig keuringsschema; certificeren is niet verplicht, zowel voor elektrische als niet-elektrische producten. Voor producten met een elektrisch en een niet-elektrisch deel kan een fabrikant besluiten alleen het elektrische of niet-elektrische deel te laten certificeren.

Als een fabrikant besluit te certificeren, moet hij altijd een gecertificeerd kwaliteitssysteem hebben, onafhankelijk van de zones waarvoor het product bedoeld is. Dat geldt niet voor ATEX: daar moet een kwaliteitssysteem alleen gekeurd worden als certificering van het product verplicht is.

Ontstekingsbronnen

Een elektrisch product wordt gezien als een potentiële ontstekingsbron die bescherming nodig heeft om explosieveilig te zijn. Maar bij een niet-elektrisch product is lastiger vast te stellen of een potentiële ontstekingsbron aanwezig is. Een risicoanalyse geeft hierover meer duidelijkheid.

In dit geval zijn alleen de 'eigen' ontstekingsbronnen, bijvoorbeeld het warmlopen van een lager, relevant. Externe ontstekingsbronnen, bijvoorbeeld elektrostatische oplading van een leiding door een procesmedium, vallen hier niet onder. Om die reden hoeven veel producten, zoals leidingwerk, niet gecertificeerd te worden. In dit geval ligt de verantwoordelijkheid voor het gebruik van geschikte producten bij de gebruiker.

bron: Dekra

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden