Laatste nieuws:

LAUSANNE (ZWITSERLAND), 27 februari 2017 12:34

Zespotige robots sneller dan Moeder Natuur (video)

Zwitserse onderzoekers hebben een nieuwe gang (manier van lopen) ontwikkeld voor zespotige robots. De nieuwe loopwijze is zelfs efficiënter dan veel zespotigen die in de natuur te vinden zijn.

Foto: EPFL/Alain Herzog'
Foto: EPFL/Alain Herzog
1/1

Het project is een samenwerking tussen de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) en de Universiteit van Lausanne (UNIL). Ze hebben bestudeerd hoe zespotige insecten (zoals vliegen) lopen en besloten voor zespotige robots een efficiënter alternatief te ontwikkelen.

Niet efficiënt

Als gewervelde dieren rennen, maken hun benen slechts minimaal contact met de grond. Zespotige insecten zijn echter anders. Deze dieren rennen het snelst door gebruik te maken van een ‘driebenige gang’, ook wel ‘driepoot gang’ genoemd, waarbij er te allen tijde drie poten op de grond staan. Deze manier van lopen blijkt echter verre van efficiënt te zijn.

De Zwitserse wetenschappers voerden computersimulaties uit met een evolutie-achtig algoritme om de loopsnelheid van een zespotig wezen te optimaliseren. Hier rolden vervolgens de meest snelle loop-gangen uit.

Even blijven plakken

Uit de simulaties bleek dus dat insecten eigenlijk helemaal niet zo efficiënt lopen. Dit heeft voornamelijk een plakkerige reden. Insecten moeten namelijk niet alleen horizontaal over een oppervlak kunnen lopen, maar ook verticaal, met behulp van hun plakkerige pootjes.

Dit bleek ook uit de simulatie van de wetenschappers. Voerden ze de eis in dat een zespotige in drie dimensies moet kunnen lopen, koos ook het kunstmatige algoritme voor de driepoot-manier.

Vliegje treiteren

De wetenschappers draaiden dit principe ook om. Ze bekleedden de pootjes van een aantal vliegen met een polymeer. Hierdoor kregen de vliegen een soort lieslaarzen aan en bleven dus niet meer plakken. Vervolgens keken de wetenschappers wat er gebeurde.

De vliegen bleken zichzelf heel snel aan te passen aan de nieuwe situatie en ontwikkelden een been-coördinatie die meer lijkt op hoe tweebenige organismen dit doen. De nieuwe manier van lopen vertoonde ook veel overeenkomsten met de manier die met behulp van het algoritme was uitgedokterd.

De onderzoekers hopen met hun studie zowel robotica-specialisten als biologen meer te leren op hun verschillende onderzoeksgebieden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

21 november 2017 - Eindhoven, Evoluon
Constructeursdag 2017
23 november 2017 - E.D.&A., Kalmthout (B)
E.D.&A. Innovation Day
28 november 2017 - Neurenberg, MesseNürnberg
SPS IPC Drives 2017
28 november 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Logistica 2017
30 november 2017 - Ede, Cinemec
Dutch Fluid Power Transmission Conference
12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden