Laatste nieuws:

UTRECHT, 23 februari 2017 13:57

‘Politiek moet actie-agenda Smart Industry versnellen’

Het bedrijfsleven werkt graag met het volgende kabinet samen aan een stevig publiek-privaat programma voor Smart Industry. Deze boodschap werd door de voorzitters Hans de Boer, Ineke Dezentjé Hamming, Fried Kaanen en de 750 aanwezigen met een social-media bombardement aan de fractievoorzitters van de politieke partijen gestuurd.

De boodschap wordt ondersteund met een pamflet dat op het jaarlijkse Smart Industry event werd gepresenteerd. Het event werd dit jaar gehouden op 16 februari in Media Plaza te Utrecht.

Digitalisering en robotisering hebben een grote impact op de industrie. Het Smart Industry programma speelt hier op in en die ontwikkeling leeft in Nederland. De grote opkomst, de vele ervaringen die werden uitgewisseld en de veel demo’s zijn daar het bewijs van.

In vele verdiepingssessies bespraken 16 ‘Smart Industry’-koplopers hun ervaringen. Deze zijn ook vastgelegd in een handig boekje met 32 concrete tips rond de verschillende aspecten van Smart Industry.

Verdieping

Alle bezoekers namen deel aan 1 of 2 verdiepingssessies. Er werd druk genetwerkt en op de kennismarkt toonden zo’n 50 verschillende organisaties hun producten en diensten rond smart Industrie. Ook waren er verschillende demo’s van technologische innovaties zoals 3D-printen, robots en ‘artificial intelligence’ die de basis vormen voor Smart Industry. Willem Vermeend gaf zijn visie op de technologische ontwikkelingen en de impact daarvan voor industrie en maatschappij.

Arnold Stokking (TNO) en Janika Horváth (KvK) schetsten de ontwikkeling rond het programma Smart Industry. De afgelopen twee jaar zijn 29 Fieldlabs opgezet, is er een netwerk van 30 Smart Industry lectoren ontstaan en zijn 200 bedrijven en instellingen tot ambassadeur van Smart Industry benoemd. Er is een Smart Industry ICT standaardisatieagenda opgesteld, er is een juridische toolkit ontwikkeld om bedrijven te ondersteunen bij het delen van data in de keten, er worden diverse onderzoeksprojecten bij universiteiten uitgevoerd en verschillende scholen ontwikkelen specifiek op Smart Industry gerichte opleidingstrajecten.

Nederland moet in een hogere versnelling komen

Dat was de belangrijkste boodschap van Smart Industry en alle aangesloten partners tijdens het jaarlijkse Smart Industry Jaarevent dat vandaag werd gehouden in Media Plaza Jaarbeurs Utrecht. “We staan voor een groot aantal transities, zoals de energietransitie, de digitalisering en de circulaire economie. Smart Industry biedt de uitgelezen mogelijkheid om hier aan bij te dragen. Daarnaast ondersteunt Smart Industry het onderwijs en de arbeidsmarkt om mensen voor te bereiden op het werk van morgen. “, zo onderstreepte Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van het Smart Industry team. Er moet een brede investeringsagenda komen die ervoor kan zorgen dat Nederland tot de wereldtop blijft horen.

We kunnen de kansen alleen benutten, als we met elkaar in een hogere versnelling gaan rijden. Dit vereist een ambitieuze vervolgaanpak, waarbij centraal moet staan dat Nederland zich moet kunnen blijven meten met de wereldtop. Het bedrijfsleven moet en wil hierin het voortouw nemen, maar kan dit niet zonder ondersteuning van de overheid, het onderwijs en onderzoeksinstellingen. De voorzitters van VNO-NCW, FME en de Koninklijke Metaalunie doen een oproep aan het nieuwe Kabinet om meer te investeren in Smart Industry.

Smart Industry kán versnellen!

De drie voorzitters van de ondernemersorganisaties hebben een duidelijke boodschap hoe Smart Industry in Nederland moet versnellen en wordt gepleit voor vijf stappen voor een slimme, sterkere en duurzame economie.

  1. Het volgende kabinet moet volop inzetten op Smart Industry.
  2. Regel structurele financiering voor onderzoek en Fieldlabs
  3. Ondersteun bedrijven bij hun volgende stap: Een actieve ondersteuning door onder meer een stevig assessment moet bedrijven helpen sneller in te spelen op de mogelijkheden die ze hebben.
  4. Leven Lang Leren: Zonder goed opgeleid personeel geen Smart Industry. Onderwijs moet innoveren en flexibiliseren en tegelijkertijd moet de leercultuur in ondernemingen verbeteren
  5. ICT-kernvoorwaarden: We moeten de ambitie hebben dat Nederland hét expertisecentrum wordt op het gebied van datasharing in de industrie.

Lees het pamflet ‘Smart Industry: NL naar een hogere versnelling’ (PDF)

bron: TNO

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden