DELFT, 10 februari 2017 09:57
Onderzoekers van de TU Delft hebben de wereldwijde potentie van waterkracht in kaart gebracht. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One op woensdag 8 februari.
Op basis van een model waarbij verschillende geografische informatiesystemen worden gecombineerd, maakten de Delftse wetenschappers een simulatie van het wereldwijde potentieel van energieopwekking door waterkracht. Daarvoor is de doorstroming van elke rivier ter wereld die groter is dan 100 liter/s nagebootst, wat resulteert in een zeer omvangrijke database met een netwerk van rivieren.
Hellingen in deze rivieren zijn ook in kaart gebracht, met als doel geschikte locaties voor waterkrachtcentrales vast te stellen. Het onderzoek biedt inzicht in de ruimtelijke verdeling van waterkracht en de hoeveelheid energie die hiermee in theorie in een specifiek gebied kan worden opgewekt.
Waterkracht zou in potentie een aanzienlijk deel van de fossiele brandstoffen kunnen vervangen. Deze studie brengt voor het eerst gedetailleerd in kaart wat de mogelijke bijdrage van waterkracht is op iedere locatie, gebaseerd op het verval en het debiet van iedere rivier ter wereld.
De totale theoretische bijdrage van waterkracht is ongeveer 52 PWh/jaar, verdeeld over 11,8 miljoen locaties. Dit is gelijk aan 33% van de jaarlijkse wereldwijde energievraag; de huidige energieproductie van waterkrachtcentrales bedraagt 3% van die jaarlijkse energiebehoefte.
Met de gedetailleerde gegevens kunnen lokale overheden en bedrijven geschikte locaties identificeren voor de bouw van waterkrachtcentrales en dan met name waar kleinere centrales kansrijk zijn.
bron: TU Delft
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (0)