NEW YORK (VS), 23 januari 2017 16:07
Bodo Hoenen kreeg de schrik van zijn leven toen zijn dochtertje van vijf een acute en zeldzame kinderverlamming opliep. Toen het meisje hier een bijna verlamde linkerarm aan overhield, besloot de vader zelf een oplossing te bedenken: een robotarm bouwen.
Hoenen’s dochter Lorelei liep een virale infectie op en moest plotsklaps naar het ziekenhuis met acute verlammingsverschijnselen. De ziekte is verwant aan polio en zorgt voor zwellingen op de ruggengraat en in de hersenen. Gelukkig weten de artsen het leven van Lorelei uiteindelijk te redden. Lorelei leeft, maar wel met een grotendeels verlamde linkerarm.
Vader Hoenen verzon vervolgens een uitzonderlijk idee om Lorelei te helpen met haar herstel. Hij besloot een robotarm te gaan bouwen die het meisje met haar eigen spiersignalen kan besturen. En dat zonder eerdere ervaring met elektronica!
Op wat programmeerkennis na heeft Hoenen geen ervaring met het bouwen van robotica. Hij besluit de hulp in te roepen van het internet. Door video’s op te nemen van het type arm wat ze nodig zouden hebben slingert Hoenen de roep om hulp de wereld in.
“Binnen enkele dagen kregen we de hulp die we nodig hadden. Van Mexico tot Hong Kong wilden mensen ons helpen”, aldus Hoenen.
De bouw van de robotarm wordt bemoeilijkt omdat de robotarm niet te zwaar mag zijn voor Lorelei’s arm. Teveel gewicht en haar zwakke schoudergewricht kan het niet dragen.
Uiteindelijk is de pasvorm van de arm dankzij 3D-printing tot stand gekomen. Met een Arduino als brein en Myoware spiersensoren die de spiersignalen van het meisje oppikken. Dankzij een zelflerende software weet de robotarm uiteindelijk de zwakke signalen te onderscheiden van overige ruis (zoals de veel sterkere hartslag van Lorelei).
De robotprothese heeft ervoor gezorgd dat de arm van Lorelei steeds sterker wordt. Eind december kregen Hoenen en zijn vrouw het beste cadeau toen het meisje voor het eerst haar arm weer een beetje zelfstandig kon bewegen.
Lees het complete verhaal van Lorelei via dit Linkedin-artikel van Bodo Hoenen. In onderstaande video legt Hoenen het proces uit aan Leo Laporte en Jason Snell van This Week in Tech.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (1)