Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 28 november 2016 13:07

Solar Boat Twente presenteert ontwerp (video)

Het nieuwe Solar Boat Twente onthulde vorige week het ontwerp van hun zonneboot in het DesignLab op de Universiteit Twente. Het studententeam mikt op een podiumplek tijdens het WK voor zonneboten in Monaco, volgend jaar zomer.

Solar Boat Twente presenteert ontwerp'
Solar Boat Twente presenteert ontwerp
1/1

Zonnebootraces zijn niet nieuw. De eerste races werden ruim tien jaar geleden al gevaren. Solar Boat Twente haalt het fenomeen nu ook naar Twente. Nog niet eerder werd er een zonneboot gebouwd op Twentse bodem.

De basis van Solar Boat Twente werd afgelopen voorjaar gelegd door werktuigbouwkundestudenten Jasper Admiraal en Hidde Pik. Samen met 13 andere studenten zijn zij in september gestart met het ontwerp en de bouw van hun raceboot.

Podiumplek

"We hadden in no-time vijftien enthousiaste studenten bij elkaar", vertelt Hidde Pik, zelf fanatiek watersporter. "We bouwen een hightech boot die wordt aangedreven door zonne-energie en gaan meteen voor een podiumplek. Ja, we zijn ambitieus, maar ook realistisch. We denken dat in Twente alles samenkomt om dit doel te behalen. Er zit veel expertise met de onderzoeksgroepen op de universiteit, die ons bijvoorbeeld helpen met regeltechniek en stromingsleer, en de hightech bedrijven. We gaan met onze raceboot laten zien dat de Twentse studententeams meer kunnen dan snelle en duurzame auto's bouwen, ook al hebben we hier geen scheepsbouwkunde."

Contra-roterende propeller

Hidde Pik over het innovatieve ontwerp van de Twentse zonneboot. "Wij gaan onze zonneboot niet mechanisch, maar elektronisch aansturen. Dat is vrij innovatief in deze wereld. Ook werken veel bestaande teams met draagvleugels, maar een constante hoogte ten opzichte van het water is dan moeilijk. Efficiënt varen, met zo min mogelijk weerstand, is daarom soms lastig."

"Verder krijgt onze boot een contra-roterende propeller. Dat zijn twee propellers direct achter elkaar, die elk in een andere richting draaien. Door het in beweging brengen van water gaat energie verloren. Door de tweede propeller wordt dit gedeeltelijk gecorrigeerd. Er gaat dus minder energie verloren en de zonne-energie wordt efficiënter gebruikt."

Qua zonnepanelen kiest het team voor ‘thin film'. "We gaan deze panelen samen met onderzoeksinstituut Solliance speciaal voor onze boot ontwikkelen. Thin film is de laatste jaren flink verbeterd en we verwachten dat dit de toekomst heeft", vertelt Hidde Pik.

Monaco

Solar Boat Twente verschijnt tijdens de Monaco Solar Boat Challenge (juli 2017) aan de start in de open klasse. In die klasse ligt de meeste uitdaging, want de teams moeten de gehele boot zelf bouwen. In de overige twee klassen krijgen de teams vaak al een kant-en-klare boot en/of elektronische systemen.

Het team wil in het nieuwe jaar beginnen met de bouw van de boot. In mei volgt een belangrijke test met de Eneco Zonnebootrace 2017 (het NK) in het Friese Akkrum.

Solar Boat Twente bestaat uit 15 UT-studenten van de studies Werktuigbouwkunde, Electrical Engineering, Industrial Design, Technische Natuurkunde, Biomedische Technologie, Advanced Technology, Civil Engineering en International Business Administration.

http://solarboattwente.nl/

bron: Engineersonline.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden