EINDHOVEN, 24 november 2016 12:39

Impuls voor medische robotica

De Simon Stevin Meester-prijs van technologiestichting STW wordt geïnvesteerd in verder onderzoek naar medische robotica. Dat heeft hoogleraar Maarten Steinbuch, winnaar van de prijs, laten weten.

Het prijzengeld bedraagt een half miljoen en is onderdeel van de titel Simon Stevin Meester 2016. Het is de hoogste onderscheiding voor de technische wetenschappen in Nederland.

Logisch vervolg

De groep aan de Technische Universiteit Eindhoven van hoogleraar Maarten Steinbuch heeft al eerder robots ontwikkeld waarmee chirurgen extreem nauwkeurige operaties kunnen uitvoeren die met mensenhanden niet mogelijk zijn. Bekend voorbeeld is de start-up Preceyes, dat een robotsysteem heeft ontwikkeld waarmee oogchirurgen zeer nauwkeurige operaties kunnen uitvoeren.

Een deel van het geld wordt nu wederom gebruikt voor het financieren van onderzoek naar een operatierobot. Jordan Bos, promovendus bij Werktuigbouwkunde, gaat onder andere een proefopstelling bouwen voor zijn onderzoek naar medische chirurgie op het gebied van kanker rond het oor.

De nieuwe robot wordt net zoals zijn voorgangers van Preceyses en Microsure gebruikt voor medische ingrepen. Ditmaal richt het onderzoek zich onder andere op het zeer nauwkeurig verwijderen van bot.

Werking

De nieuwe robot maakt gebruik van bestaande beelddata, voortkomend uit CT scans, en kan zo onder andere kanker in het gebied van het oor weghalen. Voor een menselijke hand is dat lastiger vanwege de extreem kritieke structuren verstopt in het rotsbeen. Daarnaast wordt de robot in staat geacht om gehoorimplantaties (cochleaire implantaties) beter uit te gaan voeren.

Twee winnaars

Vanwege het 35-jarige bestaan van STW, zijn er dit jaar twee winnaars. Naast Maarten Steinbuch krijgt ook hoogleraar Suzanne Hulscher van de Technische Universiteit Twente de prijs. Zij ontvangen de prijs vanmiddag tijdens het jaarcongres van STW.

bron: TU Eindhoven

Foto's:

Impuls voor medische robotica

Hoogleraar Maarten Steinbuch (Foto: TU/e)

© Aandrijvenenbesturen.nl