Laatste nieuws:

NEUSTADT AN DER DONAU (DUITSLAND), 21 november 2016 14:02

ACE gasveren optimaliseren bewerken van gietmateriaal

Het bedrijf Schleugenpflug AG tilt de verwerking van gietmaterialen naar een hoger niveau – ook als het hefniveau bij roerwerken bij het wegvallen van de druk dankzij industriële gasveren gelijk blijft.

Roerwerk van Scheugenplfug AG voor 200 liter vaten: de geoptimaliseerde oplossing, die opvalt door een hoge procesveiligheid en een concurrerende prijs, is sinds 2015 op de markt en voor de veiligheid onder andere uitgerust met een industriële gasveer van ACE.  '
Roerwerk van Scheugenplfug AG voor 200 liter vaten: de geoptimaliseerde oplossing, die opvalt door een hoge procesveiligheid en een concurrerende prijs, is sinds 2015 op de markt en voor de veiligheid onder andere uitgerust met een industriële gasveer van ACE.
1/1

De eisen bij roerwerken voor giethars zijn een stuk hoger dan bij standaardtypen uit de laktechniek. Dit ligt ook aan het hoogwaardige en dure materiaal dat hierin wordt verwerkt. Toch werd tot nu toe op dit gebied juist bij de productie van 200 liter vaten gewerkt met licht gemodificeerde standaardmodellen.

Het bedrijf Scheugenpflug AG uit Neustadt an der Donau en ACE Stoßdämpfer uit Langenfeld werken al jaren samen als producent en toeleverancier. De grootste aanbieder van hoogwaardige doseersystemen uit Beieren maakt bij toepassingen regelmatig gebruik van de industriële gasveren van ACE. Dankzij perfect afgestemde processen leveren deze doseersystemen zeer nauwkeurige productieresultaten: van ambachtelijke werkplaatsen tot volledig geautomatiseerde productieprocessen. Beide bedrijven gingen de uitdaging aan om dezelfde eigenschappen bij roerwerken voor vaten met een inhoud van 200 liter te reproduceren. Daarbij is de installatie van Scheugenpflug AG de enige op de markt, waarmee sensibele en vochtgevoelige giethars in 200 liter-vaten betrouwbaar kan worden verwerkt.

Veilige verwerking onder vacuüm – ook bij grote hoeveelheden materiaal

Bij het roeren en de verdere bewerking van grotere hoeveelheden materiaal werden tot nu toe hoofdzakelijk gemodificeerde roerwerken uit de laktechniek ingezet. Echter, de praktijk wees uit dat deze vaak niet aan de speciale eisen van de verschillende gietmiddelen konden voldoen. Het ontwikkelingsteam van Scheugenpflug AG wilde graag een oplossing vinden voor een toereikende afdichting van de grotere vaten. Deze volledige afdichting is noodzakelijk om bij een langdurige verwerking van vochtgevoelig gietmateriaal in een zeer warme en vochtige omgeving onherstelbare schade aan de dure hars te vermijden. Het nieuwe roerwerk moet naast de voor kleinere vaten gebruikelijke features, zoals het op temperatuur brengen en roeren, ook geschikt zijn voor complexere bewerkingen zoals het direct in het vat en onder vacuüm verwerken van giethars zonder luchtbelletjes. Daarbij moest de hoge procesveiligheid van Scheugenpflug ook bij het nieuwe model in alle opzichten gewaarborgd blijven. ACE Stoßdämpfer hield zich bezig met een aspect hiervan.

Geen nieuw veiligheidsproduct, maar wel een innovatieve toepassing

Het team van ontwikkelaars ontwikkelde een speciale klok, die in zijn geheel boven het 200 liter vat wordt gehangen. Voordat het eigenlijke roerproces begint, wordt de klok met behulp van een pneumatische cilinder in de hoogste positie gebracht, om een nieuw 200 liter vat in het roerwerk te kunnen plaatsen. De klok wordt vervolgens met alle apparatuur, zoals het roerwerk, vulstand- en grenswaardesensoren en een warmtespiraal met behulp van een dubbelhandig schakelmechanisme, boven het vat gereden. Daarna kan worden gestart met de bewerking van het materiaal. Indien de klok bij het vullen van het roerwerk in de bovenste positie staat, kan het in theorie gebeuren dat de complete hefeenheid door het uitvallen van de pneumatiek naar beneden zakt. In dit geval bestaat er een risico op schade aan de complete constructie en aan het vat. Om dit te vermijden nam Stefan Haltmaier, bij Scheugenpflug verantwoordelijk voor doseersystemen, contact op met Robert Gehrmeyr, applicatie ingenieur bij ACE: “Van ACE en Robert Gehrmeyer weten we, dat ze altijd op zoek gaan naar innovatieve oplossingen”, vertelt Haltmaier.

Tests op locatie leiden naar optimale oplossing

Dit bleek ook in dit geval een voordeel. Want in de regel zijn de LOCKED-elementen van ACE de eerste keus als het gaat om millimeterwerk bij het afremmen. Deze componenten vormen een klemmechanisme aan lineairgeleidingen, stangen en assen. Omdat dergelijke veiligheidselementen in Neustadt niet in de constructie konden worden geïntegreerd, ging Gehmeyr op zoek naar een alternatieve oplossing. Rekeninghoudend met de belangrijkste uitgangspunten als de maximale retourkracht, progressie en knik kozen de partners voor een gasdrukveer van het type GS-40-1000-AA-2500N. ACE beschikt over industriële gasveren met een diameter van 8 tot 70 mm en krachten van 10 N tot 13.000 N. Een van de bijzonderheden van de industriële gasveren is dat ze individueel met stikstof kunnen worden gevuld, waardoor ze optimaal kunnen worden aangepast. Bij de roerwerken was het onderdeel van de service dat Robert Gehrmeyr de vulwaarden op locatie kwam bepalen. Dit gebeurde tijdens een reeks testen, waarbij het team controleerde hoever de industriële gasveer bij uitgeschakelde pneumatiek het roerwerk met de innovatieve klok veilig in positie kon houden. Daarbij werd vooral gekeken hoever de industriële gasveer de klok naar boven drukt en hoever de klok naar beneden zakt, als de cilinders in uitgeschoven toestand niet meer werken. Alle tests verliepen naar tevredenheid en toonden aan dat het constructie-element van ACE het systeem goed beveiligde. Dat gold ook voor de serieproductie. “We zijn erg tevreden met de gekozen industriële gasveer. Geen niveauverzakking is voor ons het best mogelijke niveau. We hebben tot nu toe sowieso nog nooit problemen gehad bij de toepassing van producten van ACE.”

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden