DEN HAAG, 14 november 2016 14:41

Maritieme sector laat robots samenwerken

TNO Maritiem & Offshore, Boskalis, S&T, Hogeschool Rotterdam en RH Marine organiseerden onlangs een workshop over samenwerkende onderwaterrobots (AUV’s).

De workshop werd geörganiseerd in het kader van een Maritiem Innovatie Impuls Project (MIIP). De doelstelling is om inzicht te krijgen in mogelijkheden voor de maritieme sector om aan te sluiten bij autonome robotontwikkelingen onder water.

Swarms

TNO werkte op dit onderwerp reeds samen met de bedrijven S&T en Boskalis binnen het Swarms-project. In dit project werkt men aan het - met behulp van draadloze datacommunicatie - onder water laten samenwerken van robots voor offshore toepassingen. Behalve de Swarms-partners bleken er in Nederland meer organisaties aan dit onderwerp te werken. Organisaties als RH Marine en de Hogeschool Rotterdam bijvoorbeeld. Deze initiatieven zijn door TNO samengebracht in het MIIP project.

Workshop over AUV’s

Volgens Maurits Huisman, die namens TNO Maritiem & Offshore het MIIP project op heeft gezet, was er aan goede ideeën en enthousiasme geen gebrek. Ruim 35 geïnteresseerden hebben gedurende de dag verschillende applicaties uitgewerkt voor het gebruik van AUV’s. Daarnaast is er een eerste versie van een technologie roadmap opgesteld voor het ontwikkelen van deze applicaties.

“Al met al een beloftevolle stap voorwaarts voor een boeiend en uiterst relevante samenwerking in toekomstige projecten rondom dit onderwerp”, aldus Maurits Huisman. De komende maanden zal er gewerkt worden aan de voorbereidingen voor nieuwe gezamenlijke R&D initiatieven naar aanleiding van de workshop. Organisaties met interesse in deze initiatieven kunnen zich bij hem melden.

Foto's:

Maritieme sector laat robots samenwerken

De workshop over UAV's. (Foto: TNO)

© Aandrijvenenbesturen.nl