Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 7 november 2016 15:44

Nederlandse industrie blijft groeien

De Nederlandse industrie blijft maar groeien, nu al voor de tweeënveertigste maand op rij. Dit kunnen we concluderen als we afgaan op de NEVI PMI, die ook in oktober boven de grenswaarde van 50 bleef en met 55,7 zelfs het hoogste cijfer is in 15 maanden, een indicatie van een duidelijke verbetering van de bedrijfsomstandigheden.

(Foto: archief Vraag & Aanbod)'
(Foto: archief Vraag & Aanbod)
1/1

Dit droeg bij aan een tweede stijging op rij van de voorraad eindproducten. Deze stijging was bescheiden, maar wel groter dan vorige maand. Het aantal nieuwe orders steeg aanzienlijk en deze stijging was de grootste in vijftien maanden. Het merendeel van de groei kwam van Nederlandse orders. Ook de export orders namen behoorlijk toe, maar wel in de kleinste mate in vier maanden. Om aan de grotere vraag te kunnen voldoen, nam de werkgelegenheid toe. Deze stijging was de grootste sinds april 2011.

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor de derde maand op rij af. De levertijden namen voor de veertigste achtereenvolgende maand toe, deze maand in de grootste mate sinds juli 2015. De toegenomen vraag en positieve verkoopvooruitzichten zorgden voor een toeneming van de inkoopactiviteiten: de grootste groei sinds juli vorig jaar. De voorraad ingekochte materialen steeg. De inkoopprijzen namen voor de tweede maand op rij toe en de verkoopprijsinflatie was de hoogste in twaalf maanden. Ook voor de toekomst zal het beeld volgens prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven niet echt wijzigen. Dit gezien de nog steeds toenemende binnenlandse vraag en export.

Branches

Ook de metaalgroothandel was in oktober poitiever, daar steeg de index van 63,3 naar 64,1. De verspaners deden het in oktober minder goed dan in september, de index daalde van 58,3 in september naar 51,4 in oktober.

www.nevi.nl

bron: Vraag en Aanbod

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden