Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 31 oktober 2016 14:40

‘Weg met het doemdenken over de robotisering’

Tijdens de conferentie ‘Empowered by Robots’ was de teneur ‘weg met het doemdenken over de robotisering’. De conferentie vond plaats op dinsdag 25 oktober, tijdens de Dutch Design Week in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven.

Staf Depla (de Eindhovense wethouder van Economische Zaken) tijdens de conferentie ‘Empowered by Robots’. “Als je deze robottechnologie goed toepast, maak je het dagelijks leven beter en leuker, werk aangenamer en creëer je meer banen.”'
Staf Depla (de Eindhovense wethouder van Economische Zaken) tijdens de conferentie ‘Empowered by Robots’. “Als je deze robottechnologie goed toepast, maak je het dagelijks leven beter en leuker, werk aangenamer en creëer je meer banen.”
1/1

Een uitzendbureau voor robots, dat ervoor zorgt dat ondernemers hun productie niet naar het buitenland hoeven te verplaatsen, waardoor banen behouden blijven. Google Glass, dat mensen met autisme helpt om beter te communiceren. Een vierde industriële revolutie, waarbij de robot technologie en zingeving verbindt. Drie voorbeelden die duidelijk maken dat er geen reden is om bang te zijn voor de robot.

Empowered by Robots

Op de conferentie (georganiseerd door maatschappelijk investeerder Start Foundation, de gemeente Eindhoven en Next Nature Network) stond vooral het tegengeluid centraal. Want robotica maakt de werkende mens niet overbodig.

“Integendeel zelfs, de robot schept juist nieuwe innovaties en kansen op de arbeidsmarkt”, voorziet Koert van Mensvoort van Next Nature Network. “Een robot kan een oplossing zijn voor veel fysieke problemen. Daardoor kunnen mensen met een beperking sneller en beter revalideren. Dat vergroot hun vaardigheden en hun uitzicht op werk.”

“Als je deze robottechnologie goed toepast, maak je het dagelijks leven beter en leuker, werk aangenamer en creëer je meer banen”, aldus Staf Depla, de Eindhovense wethouder van Economische Zaken.

Onmisbaar hulpmiddel

Door de aanwezigheid van de maakindustrie telt Noord-Brabant de meeste robots op de werkvloer. Ook hier is het beeld genuanceerd. Soms verdwijnen er arbeidsplaatsen, soms komen er nieuwe bij, geeft Maarten Mentink van Smart Robotica, een uitzendbureau voor robots, te kennen.

“Bij een bedrijf dat ervoor gekozen heeft om zijn productie niet naar China te verplaatsen, hebben we nu vier robots geplaatst. Daardoor kan die ondernemer goedkoop, lokaal en kwalitatief produceren en blijft veel werkgelegenheid behouden, ook voor minder kansrijk personeel. We zien trouwens dat bedrijven steeds vaker naar elders uitbesteed werk naar Nederland terug willen halen. Dat betekent dat banen die hier verdwenen zijn, weer terugkomen. De robot is daarbij een onmisbaar hulpmiddel”, aldus Mentink.

Optimisme over robotisering

Op de conferentie stond optimisme over de op handen zijnde robotisering van onze maatschappij centraal. “Er gaan geen banen door robots verdwijnen, er gaan taken verdwijnen en er komen banen bij. Mensen zijn bereid tot veranderen als ze zien dat technologie iets toevoegt. Daarom moeten we ons denken over robots versoepelen”, vindt Saskia Nijs, onderzoeker op de VU en medewerker van Philips.

“Je kunt wel net doen of de opkomst van robots tegen te houden is, maar dat is een kansloze missie. Beter is het om van een nadeel een voordeel proberen te maken en kijken waar op de arbeidsmarkt winst te boeken is met robots”, meent Jos Verhoeven, de directeur van Start Foundation.

Spiegelbeeld

Empowered by Robots liet tevens zien hoe belangrijk de rol van designers is bij de creatie van robots. Vooral in de zorg wordt dit zichtbaar. Uit het betoog van filosoof Jos de Mul van de Erasmus Universiteit bleek dat in Nederland en Europa de perceptie van robots heel anders is dan bijvoorbeeld in Japan, waar androïderobots worden gemaakt die het spiegelbeeld van de mens vormen.

“Social robotica wordt daar op grote schaal in het menselijk verkeer ingezet. In stations wijzen robots reizigers de goede weg naar het perron en in musea gidsen ze bezoekers rond.” Die kant moet het hier niet op, vindt Jos Verhoeven. “Je moet techniek in dienst stellen van mensen die deel willen nemen aan het arbeidsproces. Designers kunnen hier ook aan bijdragen.”

Om dat laatste onderdeel te versterken, werd aan het einde van de conferentie De Design Challenge ‘Empowered by Robots’ gepresenteerd, een wedstrijd voor ontwerpers en techneuten met ideeën over hoe je met de inzet van robots werk creëert voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt. Tijdens de Dutch Design Week volgend jaar worden de beste inzendingen geëxposeerd.

Voor meer informatie over de conferentie en de ontwerpwedstrijd check:http://www.empoweredbyrobots.com/

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden