Laatste nieuws:

SAN FRANCISCO, CALIFORNIë (VS), 27 oktober 2016 13:42

Zelfrijdende vrachtwagen bezorgt bier (video)

Een zelfrijdende vrachtwagen heeft 120 kilometer afgelegd om 51 744 blikjes Budweiser-bier te vervoeren van Fort Collins, Colorado naar Colorado Springs. Het is de eerste keer dat een zelfrijdende vrachtwagen een lading aflevert.

De chauffeur kijkt tevreden toe hoe de kunstmatige intelligentie de rit overneemt.'
De chauffeur kijkt tevreden toe hoe de kunstmatige intelligentie de rit overneemt.
1/1

De lading bier werd vervoerd met een zelfrijdende vrachtwagen van Otto, een bedrijf dat sinds augustus eigendom is van Uber. In een promotiefilmpje (zie onder) is te zien hoe chauffeur Walter Martin de truck op de snelweg in de automatische piloot zet, uit de cockpit klimt en rustig een tijdschrift gaat zitten lezen.

Enkel snelweg

Uiteraard heeft de software van de vrachtwagen niet de hele rit de touwtjes in handen gehad. De rit op de snelweg verliep geheel automatisch, maar er was voor de rest nog gewoon een mensenhand nodig.

Het unieke van deze rit zit hem dan ook niet zozeer in het ‘zelfrijdende’ gedeelte (een voertuig dat zichzelf op de snelweg kan besturen bestaat al heel lang), maar meer in het feit dat dit de eerste bezorging van goederen is met een zelfrijdende vrachtwagen.

Chauffeur overbodig?

Uber heeft recent een toekomst voorspeld waarbij je een zelfrijdende auto kunt bestellen die je overal naartoe rijdt. Het idee van commercieel vrachtvervoer met zelfrijdende wagens is echter vrij nieuw.

De vrachtwagenchauffeur van nu ziet wellicht het zwaard van Damocles al boven zijn of haar hoofd hangen. Chauffeur Martin ziet blijkbaar zijn broodwinning niet snel verdwijnen en geeft zelfs heel dapper toe: “Ik riep tegen één van de technici dat ik het zelf niet beter gedaan zou hebben.”

Doorontwikkeling

Hoewel het in het filmpje net lijkt of de cockpit geheel ombemand is, bleef er volgens Otto de hele rit lang een bestuurder in de cockpit voor als het mis dreigde te gaan. Er was echter geen menselijke ingreep nodig op de snelwegrit, die tussen regulier verkeer plaatsvond, dwars door Denver.

Otto is van plan het testprogramma in de toekomst uit te breiden met meer soorten wegen en andere weersomstandigheden. Of, en welke afspraken Otto voor eventuele toekomstige ritten gemaakt heeft met Budweiser-fabrikant Anheuser-Busch is niet bekendgemaakt.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden