Laatste nieuws:

DEVENTER, 24 oktober 2016 12:11

Constructeur 4.0: een ‘tekenaar' of ‘de bron van alle waarheid'?

Is de constructeur een ‘tekenaar' of is hij of zij meer dan dat? Of is de constructeur ‘de spin in het web' die ook alle tegenstrijdige eisen en verlangens van pakweg de consument, de markt, de afdelingen inkoop, verkoop en productie en ga zo maar door in ‘één waarheid' moet zien te vangen? Vragen die op die dit jaar op de Constructeursdag centraal staan. Wie wil weten hoe bijvoorbeeld software en additive manufacturing hier op ‘antwoorden' moet 29 november aanstaande afreizen naar het Evoluon in Eindhoven.

'
1/1

Want was is er inmiddels al mogelijk? Een voorbeeld: een schaalmodel van de achterwielophanging van een motorfiets. Ontworpen door de software een ontwerpruimte te geven, een verzameling krachten en ophangpunten en te vertellen dat er een wiel en een ketting ‘in de weg' kunnen zitten. En vervolgens genereren de algoritmes het beste ‘swing arm'-ontwerp zelf wel.

Of een ander ontwerp waarbij de software een ontwerp aanpast op basis van de productietechniek. Want als je het gaat 3D-printen kan je natuurlijk hele andere vormen creëren dan bij het frezen uit volmateriaal. En hoe ‘elegant' je ontwerp kan worden, is weer afhankelijk van materiaaleigenschappen. Kan je er ook nog in stoppen als criterium.

Dit softwarefraais luistert naar de naam Dreamcatcher en er wordt door Autodesk al de nodige jaartjes aan gewerkt. Wie zich de presentatie van Lieven Grauls op de Constructeursdag van vorig jaar voor de geest kan halen heeft er ook toen al wat voorbeelden van gezien. Er wordt dan ook zeker geen geheim van gemaakt. Wie ‘Project Dreamcatcher' door de zoekmachine haalt, krijgt zo van alles over het project voorgeschoteld.

3D en IoT

Dit jaar is het niet Lieven Grauls maar zijn collega Werner Degraeve die naar de Constructeursdag afreist. In zijn voordracht ‘Design voor nieuwe productietechnologieën' gaat hij in op de impact van additive manufacturing (AM) en Internet of Things (IoT). De geavanceerdste producten kunnen nu worden ontworpen, geproduceerd en opgevolgd en AM en IoT vinden dan ook steeds meer de weg naar industriële toepassingen en functionele producten. In deze sessie wordt toegelicht hoe additive manufacturing en IOT voor industriële toepassingen worden ingezet, wat de kansen zijn om innovatieve producten te ontwikkelen en hoe het ontwerp en de maakbaarheid kunnen worden geoptimaliseerd. ‘The Future of Making Things' laat zien hoe de technologie van vandaag en morgen de maakindustrie kan helpen de stap naar morgen te zetten.

3D-print
 

AM voor hightech mechatronica-systemen

Nu is als het gaat om ontwerpvrijheid additive manufacturing een fabricagetechniek die de ontwerpvrijheid enorm heeft laten toenemen in vergelijking met traditionele fabricagetechnieken. Die vrijheid kan je gebruiken om de prestaties van (hightech mechatronische) systemen te verbeteren. In de lezing van Jeroen Smeltink, system engineer bij afdeling Equipment for Additive Manufacturing van TNO, wordt dieper ingegaan op de nieuwe mogelijkheden die AM biedt aan de hand van een ‘high precision motion stage'. Typische uitdagingen liggen hier op het vlak van dynamica (licht en stijf ontwerpen), thermo-mechanica en integratie van functies.

Vanuit specificaties zal worden gekeken hoe deze kunnen worden vertaald naar een functioneel ontwerp waarbij topologie-optimalisatie naast de traditionele design tools is ingezet. Naast de vraag hoe de resultaten vanuit topologie-optimalisatie moeten worden geïnterpreteerd houden de huidige optimalisatietools houden nog geen rekening houden met de randvoorwaarden van AM. Om dit te ondervangen zal ook een topologie-optimalisatiemethode op basis van ‘unit cells' worden besproken waarbij ook de CAD-kant wordt belicht.

Model Based Definition

Ontwerpen in 3D is eindelijk de norm. Toch is er ook iets raars aan de hand. Want ondanks de besparingen, heeft de constructeur er ook werk bij gekregen: hij moet nu én een model én een tekening maken, terwijl in het 2D-tijdperk de tekening volstond. Met Model Based Definition kun je aan dat soort stappen een einde maken. Want is het in een tijd waarin iedereen de mond vol heeft van Smart Industry en Industrie 4.0 niet veel verstandiger de basis van deze slimme productie - de productdefinitie - niet plat te slaan maar gewoon 3D te houden? Lees op de volgende pagina's het artikel ‘Model Based Definition: wat is het en wat kan er mee?' en je hebt alvast de inleiding te pakken op de gelijknamige voordracht van Henk Jörg (directeur) en Patrick Kerkhof (senior mechanical design consultant) van TFH technical services. En dat is nog maar het begin.

Model Based Manufacturing

Op de engineering -afdeling wordt hoe dan ook enorm veel tijd en moeite gestopt in het vastleggen van het ontwerp in al zijn facetten. De geometrische vorm zelf maar ook de functionele specificaties, maakbaarheid, bemating, vorm en plaatstoleranties worden in het 3D-model vastgelegd. Zodra het model wordt vrijgegeven voor productie, wordt deze informatie vaak gestript van het 3D-model en blijft er een kaal, nominaal 3D-model over waar de CNC-programmeerafdeling mee aan de slag gaat. De vastgelegde toleranties worden later door de CAM-programmeur met de hand aan de CNC-bewerkingen toegevoegd. Dit proces kan veel intelligenter. Model Based Manufacturing streeft een eenduidige procesdoorgang na, waarbij de Product Maak Informatie (PMI) wordt doorgegeven aan de CAM-bewerkingen. Maarten J.G. van Teeffelen, directeur CNC-Consult & Automation BV, laat zien wat er nu al mogelijk is.

Model Based Inspection

Nog is het dan niet afgelopen. Na de productie komt de kwaliteitscontrole - vereist door de klant en noodzakelijk voor je eigen overleven. Als je bedenkt dat alle maten en vorm- en plaatstoleranties al in het MBD-model zijn ingegeven, is het niet logisch dat weer van voren af aan te beginnen met invoeren en opbouwen in de meetkamer. Model Based Inspection is dan de logische vervolgstap. Ook een onderwerp dat aan bod komt op de komende Constructeursdag, die ook dit jaar weer onder dagvoorzitterschap staat van Erik Tempelman, universitair hoofddocent aan de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.

Meer dan CAD

Om concurrerend te kunnen blijven in een innovatieve omgeving, maken ontwerpers buiten de 3D-ontwerp- en simulatiesoftwaremogelijkheden steeds vaker gebruik van specifieke software gedurende de gehele ontwerpfase. Zo heeft SKF ruim 110 jaar expertise in lagertechnologie en applicatiekennis gebundeld in vier specifieke softwareprogramma's, van SKF Bearing Calculator via SimPro Quick over Simpro Expert  naar Beast. De simulatiepakketten  zijn ontwikkeld om het lagerontwerp en -prestatie snel en effectief te kunnen beoordelen aan de hand van applicatievereisten en omstandigheden. Elk software pakket is ontwikkeld voor specifieke ontwerpvereisten gaande van relatief eenvoudige ontwerpverificaties , via matig complexe technische vraagstukken, naar de meest geavanceerde simulaties voor lager en machine ontwerp. Tom de Rooster van SKF komt uit de doeken doen wat software als deze in het ontwerpproces kan betekenen.

Raad en daad

Hou voor meer updates op het programma Engineersonline in de gaten. Ook dit jaar wordt de Constructeursdag mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren: Airtec, AEH Concepts, Argo-Hytos, Autodesk, Brevini, Dassault Systèmes, Elsto Drives & Controls, Eriks, Leapfrog, Reden, Rotero en SKF. De sponsoren zijn op de dag zelf beschikbaar om ontwerpers en constructeurs met raad en daad bij te staan bij hun ontwerpuitdagingen. Het evenement is mede dankzij de sponsoren gratis toegankelijk voor abonnees van Constructeur. Niet-abonnees betalen € 75,-. Wie voor € 130,- een jaarabonnement op Constructeur neemt - en dat stopt weer automatisch - heeft eveneens gratis toegang.

Constructeursdag 2016

29 november 2016, Evoluon, Eindhoven

www.engineersonline.nl/constructeursdag

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden