Laatste nieuws:

DELFT, 22 oktober 2016 11:19

Industrie en kennisinstellingen bundelen krachten in Dutch Optics Centre

Nederlandse bedrijven in de optische maakindustrie kunnen hun positie op de wereldmarkt versterken door hun krachten in een consortium te bundelen met kennisinstituten en de overheid.

Dutch Optics Centre '
Dutch Optics Centre
1/1

Daarom introduceerden TU Delft en TNO op woensdag 19 oktober het Dutch Optics Centre. Zo'n 20 industriële MKB-bedrijven zijn bij het initiatief betrokken, zes daarvan zijn inmiddels ook partner bij gezamenlijke R&D projecten. De gemeente Delft, de Provincie Zuid Holland en het Ministerie van Economische Zaken staan achter het initiatief.

Wetenschappelijk en industrieel

Dutch Optics Centre bestaat uit de TU Delft, TNO en een groot aantal bedrijven die zich bezig houden met het ontwikkelen en/of produceren van hightech optische en opto-mechanische producten en instrumenten zoals satellieten, telescopen, microscopen en controle-instrumenten. Het Centre bouwt voort op de sterke positie van optica en opto-mechatronica in Nederland, zowel wetenschappelijk als industrieel. Met dank aan grondleggers als Huygens en Van Leeuwenhoek heeft Nederland al eeuwen een sterke wetenschappelijk positie in dit veld. 

Het centrum richt zich op het ontwikkelen van nieuwe producten in kleine consortia. Daartoe worden unieke onderzoeks- en productiefaciliteiten gedeeld en wetenschappelijk toptalent geworven en opgeleid. Daarnaast willen de partners wetenschappelijk onderzoek gezamenlijk afstemmen en programmeren en richt het consortium zich op de gezamenlijke promotie van de Nederlandse optische wetenschap en industrie in het buitenland.

Samenwerkingsovereenkomst

De introductie van Dutch Optics Centre bestond uit twee inhoudelijke workshops over medische optische sensoren en over optische detectie van verontreiniging door kleine deeltjes in de halfgeleiderindustrie. Daarnaast presenteerden Gerard van den Eijkel en Arnoud de Kuijper van  de industriële bedrijven Focal en Averna hun visie op de samenwerking in Dutch Optics Centre. Ook Luuk Klomp van het Ministerie van Economische Zaken en prof.dr. Paul Urbach, hoofd van de onderzoeksgroep Optica van de TU Delft deelden hun ambities bij deze samenwerking. Tot slot was er de officiële lancering door de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door prof.dr.ir. Jos Keurentjes, CTO van TNO en prof.dr. Karel Luyben van het College van Bestuur van de TU Delft.

bron: Engineersonline.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden