Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 17 oktober 2016 11:49

Numerus fixus technische scholen funest voor Nederland

Een numerus fixus op technische studies is funest voor de toekomst van Nederland. Volgens André Gaalman, voorzitter van de brancheorganisatie voor productietechniek FPT-VIMAG, is het onverklaarbaar dat onderwijsminister Bussemaker een studentenstop voorstelt.

'
1/1

Gaalman: “Jarenlang werken we er aan om meer mensen te interesseren voor techniek. En nu het aanslaat, wil de minister er een stop op zetten. Onbegrijpelijk.”

Meer studies

Minister Bussemaker van onderwijs maakte vorige week bekend dat het aantal studies op technische universiteiten met een numerus fixus zal verdubbelen tot acht.

Het gaat dan onder meer om werktuigbouwkunde, industrieel ontwerpen en technische geneeskunde. Volgens haar is het beter om de instroom in te perken, zodat de kwaliteit van de opleiding behouden blijft.

Teleurstellend

FPT-VIMAG is teleurgesteld in de opmerkingen van Bussemaker. Gaalman: “De Nederlandse maakindustrie is het hart van de Nederlandse economie. Na jaren inzet is het gelukt om het aantal instromende studenten met 9000 toe te laten nemen. Dat zijn de mensen die de toekomst van de Nederlandse industrie vertegenwoordigen. De minister slaat de deur hard dicht voor deze technische talenten.”

Hij vreest een ‘braindrain’ voor het Nederlandse technische onderwijs. “Nu al verhuizen innovatieve ondernemingen naar het buitenland. In hun kielzog nemen ze de studenten mee, om elders op de R&D-afdeling te werken. Slimme, jonge mensen die ook gewoon in ons land kunnen werken.”

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden