Laatste nieuws:

DEVENTER, 13 oktober 2016 14:39

Zelfrijdende Mercedes beschermt bestuurder ten koste van anderen (video)

Alle toekomstige autonome Mercedes-auto’s uit de hogere klassen (level 4 en 5) zullen bij een gevaarlijke situatie het leven van de bestuurder prioriteit geven boven dat van andere weggebruikers.

Een zelfrijdende conceptauto van Mercedes, de 'Vision Tokyo' werd vorig jaar getoond op een autoshow in Tokio.'
Een zelfrijdende conceptauto van Mercedes, de 'Vision Tokyo' werd vorig jaar getoond op een autoshow in Tokio.
1/1

Dat stelt Christoph von Hugo, Mercedes’ manager van ondersteunende systemen en veiligheid in een interview met Car and Driver. “Als je weet dat je in ieder geval één persoon het leven kunt redden, dan moet je in ieder geval dat ene leven redden”, aldus Von Hugo.

Trolley-probleem

Een groepje kinderen steekt onverwacht de weg over. Stoppen kan niet meer, als je uitwijkt naar rechts knal je tegen een boom en aan de linkerkant bots je frontaal op een aanstormende vrachtwagen. Rij je dan de kinderen omver om jezelf te redden?

Het is een probleem waarmee veel fabrikanten van zelfrijdende auto’s worstelen. Dit soort ethische kwesties bestaan overigens al langer, met het ‘trolleyprobleem’ uit eind jaren ’60 als bekend voorbeeld.

Red de bestuurder

Mercedes neemt een duidelijke positie in als het om deze ethische kwestie gaat. Op een Parijse autobeurs stelde Christoph von Hugo dat het autobedrijf zich niet in allerlei ethische mitsen en maren gaan mengen, maar kiest om boven alles het leven van de passagier(s) in de auto te willen redden.

Von Hugo: “Je zou de auto kunnen opofferen. Dat kun je doen, maar je weet niet wat er in complexe situaties gebeurt met de mensen die je in eerste instantie wilde redden.” Of, in andere woorden: je probeert die personen te redden waar je het meeste controle over hebt in een noodsituatie.

Als je bijvoorbeeld uit zou wijken voor de overstekende kinderen en je knalt vervolgens tegen iets of iemand anders op, is niet te voorspellen welke andere kettingreacties er ontstaan. Wie weet stuitert je auto wel terug van de boom of lantaarnpaal en raak je de kinderen alsnog. Of de lantaarnpaal valt bovenop ze.

Harteloos?

Het standpunt van Mercedes lijkt wat harteloos en zwart/wit, maar volgens Dhr. von Hugo gaat Mercedes er vanuit dat dit soort dilemma’s zeldzaam zullen zijn. “99 procent van ons engineeringwerk is er op gericht om dit soort situaties juist helemaal te voorkomen. We ontwerpen onze auto’s om zulke mogelijk gevaarlijke situaties niet binnen te rijden en weg te rijden van situaties waarin zulke beslissingen gemaakt moeten worden.”

De trend voor de komende jaren zal volgens een artikel op Treehugger.com waarschijnlijk zijn om te zorgen dat de kans kleiner wordt dat (zelfrijdende) auto’s en voetgangers elkaar op dezelfde weg tegenkomen. Denk hierbij aan strengere wetgeving tegen roekeloos oversteken, of het geheel scheiden van wegen voor voetgangers en auto’s.

bron: Car and Driver

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden