Laatste nieuws:

TILBURG, 13 oktober 2016 09:57

“Veelbelovende ondernemers moeten sneller gerichte ondersteuning krijgen”

Nederlandse ondernemingen met groeipotentie moeten in een veel vroeger stadium van hun ontwikkeling gerichte ondersteuning krijgen, zodat uiteindelijk meer van deze bedrijven doorgroeien van ‘startup’ naar ‘scale-up’.

Daarbij moet niet alleen aandacht zijn voor kapitaalverstrekking, maar ook voor ondersteuning op het gebied van kennis, talent, markt en faciliteiten.

Dat concluderen de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en InnovationQuarter naar aanleiding van onderzoek naar snelgroeiende bedrijven in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Scale-ups zijn volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bedrijven die over een periode van drie jaar meer dan 20% omzet- of werknemersgroei per jaar hebben weten te realiseren. De classificatie geldt alleen voor bedrijven die aan het begin van de periode 10 of meer medewerkers hadden en/of een omzet van minstens EUR miljoen.

Gehalveerd

Volgens onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) voldeden in 2014 in Zuid-Holland 648 bedrijven en in Brabant 466 bedrijven aan die criteria. Daarmee zijn beide provincies tezamen goed voor maar liefst 1.114 snelgroeiende bedrijven, oftewel 40% van alle scale-ups in Nederland.

Snelgroeiende bedrijven komen in beide provincies het meest voor binnen de groot- en detailhandel, ‘hightech’-systemen, ‘agri & food en logistiek. Opvallend in Zuid-Holland is de opkomst van scale-ups binnen High Tech systemen, terwijl snelgroeiende bedrijven in Brabant steeds vaker binnen de ICT actief zijn. Tussen 2008 en 2014 is het percentage scale-ups in Nederland gehalveerd: van 11% tot 5,4%.

Ondersteuning

Brabant en Zuid-Holland zijn samen goed voor 40% van de snelgroeiende bedrijven in Nederland, zo blijkt uit. Nederland telt verhoudingsgewijs nog altijd de meeste scale-ups van Europa, maar dit aandeel neemt al jaren af. Hoewel zowel Brabant als Zuid-Holland boven het landelijk gemiddelde scoren, is de neergaande trend ook in deze provincies duidelijk zichtbaar. Om de positie van Nederland als Scale-Up Nation de komende jaren verder te kunnen uitbouwen, moet de ondersteuning van veelbelovende bedrijven dan ook naar een hoger plan worden getild, zo stellen de BOM en InnovationQuarter.

Nieuwe banen

“Scale-ups zorgen bij uitstek voor nieuwe banen en leveren daarmee een grote bijdrage aan de duurzame versterking van Nederland. De opschaling van potentievolle bedrijven is daarom een absolute topprioriteit voor de BOM,” aldus Jan Pelle, algemeen directeur van de BOM. “Dat begint al in de vroegste fase van de bedrijfsontwikkeling en gaat veel verder dan puur het verstrekken van kapitaal.”

Rinke Zonneveld, directeur van de Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter: “In samenwerking met overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven willen we onze dienstverlening de komende jaren zodanig aanpassen dat meer ondernemers kunnen doorgroeien tot scale-up.”

www.bom.nl
www.innovationquarter.nl
Onderzoek scale-ups in Nederland

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden