Laatste nieuws:

PITTSBURGH, PENNSYLVANIA (VS), 11 oktober 2016 11:00

Bal-ancerende robot (video)

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh hebben een mens-hoge robot ontwikkeld met slechts één bewegend onderdeel: de bal in de voet van de robot.

Close-up van de bolvormige motor van de SIMbot. Inzetje: de robot in volle glorie.'
Close-up van de bolvormige motor van de SIMbot. Inzetje: de robot in volle glorie.
1/1

De cylindervormige machine is ‘SIMbot’ gedoopt en gebruikt een bolvormige inductiemotor die werkt middels een combinatie van magnetische velden en slimme wiskunde, om in iedere richting te kunnen bewegen. Ook een complete cirkel maken van 360 graden behoort tot de mogelijkheden.

Minder bewegende delen

De oplossing van de Amerikaanse onderzoekers levert een robot op die veel simpeler (en dus betrouwbaarder) is. Daarnaast kunnen op deze wijze hele lange robots worden gemaakt die niet gemakkelijk omvallen. Je kunt zelfs een flinke duw geven tegen SIMbot, waarna de robot zichzelf weer rechtop rolt.

Toepassingen

Mogelijke toepassingen zijn beveiligingsrobots. Ook omgevingen waarin het risico bestaat dat een robot omver geduwd wordt zijn een goede ‘match’ voor SIMbot. Het team van Carnegie Mellon ziet de robots ook nog wel een gids worden in een museum. Ook zou de robot mensen kunnen helpen op te staan uit hun stoel.

bron: Engadget

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden