Laatste nieuws:

BOSTON, MASSACHUSETTS (VS), 11 oktober 2016 09:31

GE en Bosch Software Innovations leren machines communiceren

Het industriële Internet of Things (IoT) is in opmars: Gartner voorspelt dat in 2020 50 miljard machines met elkaar verbonden zijn. Maar als machines in de toekomst met elkaar communiceren, welke taal spreken ze dan? GE (General Electric) en Bosch Software Innovations willen samen één gemeenschappelijke taal ontwikkelen, zodat machines en toestellen met elkaar kunnen communiceren.

'
1/1

Dankzij systemen als GE's Predix kunnen data, gegenereerd door sensoren op machines, verzameld worden. Zo creëert een vliegtuig bijvoorbeeld terabytes aan gegevens per vlucht. Een analyse van die gegevens kan bijvoorbeeld de status van slijtage van onderdelen aangeven en zorgen voor meer efficiëntie bij het onderhoud. Deze aanpak maakt machines productiever en stelt hen in staat om prestaties te verbeteren door van de data te leren.

Ecosysteem

Dankzij de partnership tussen GE Digital en Bosch Software Innovations kan er worden geëxperimenteerd met nieuwe Industrial Internet-oplossingen. Daarbij wordt GE's cloud-based Predix-platform samen met de cloud-based Bosch IoT Suite ingezet om samen een ecosysteem te creëren.

Volgens Rainer Kallenbach, Chief Executive bij Bosch Software Innovations, zijn er al te veel concurrerende technologieën. “Deze samenwerking tussen Bosch en GE is veelbelovend, omdat het Internet of Things geen toegevoegde waarde kan creëren voor bedrijven als er meer dan 120 verschillende geïsoleerde platformen zijn,” zegt hij. “We moeten ze met elkaar verbinden.”

De alliantie tussen GE en Bosch richt zich vooral op Europa. Bosch is lid van een Duitse publiek-privaat initiatief ‘Platform Industrie 4.0’, één van de Europese groepen die werken aan normen voor het Internet of Things. In de Verenigde Staten is GE een van de oprichters van het ‘Industriële Internet Consortium’. Bosch trad vorig jaar toe als lid van de stuurgroep in een poging om de Amerikaanse en Duitse initiatieven met elkaar te verbinden.

Oversegmentatie

Harel Kodesh, Chief Technology Officer van GE Digital, zegt dat de samenwerking met Bosch de industriële wereld en consumenten met elkaar zal verbinden. Daardoor kunnen machines die honderden miljoenen dollars kosten, zoals windmolens, maar ook huishoudtoestellen van consumenten, een gemeenschappelijke taal spreken.

Harvard Business Review publiceerde onlangs een infographic, die alle platformen en spelers van het industriële internet in kaart brengt. Deze infographic lijkt meer op een spinnenweb dan een technisch schema. Kodesh vergelijkt het met de start van de automobielsector in de jaren ’20. “Bij het betreden van elke nieuwe markt, is er oversegmentatie. Van 253 verschillende autobouwers in 1908 naar 44 in 1929, omdat er meer kapitaal nodig was om grote auto’s te produceren.” Volgens Kodesh zal het dezelfde richting uitgaan met de ontwikkeling van het industriële internet.

De Bosch IoT Suite verbindt momenteel meer dan 5 miljoen toestellen en machines in applicaties voor industrie, mobiliteit, smart grid en constructie. GE wil met Predix en gerelateerde software in 2020 $15 miljard omzet creëren.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

15 april 2024 - Messe Düsseldorf
Tube
15 april 2024 - Messe Düsseldorf
wire
16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden