Laatste nieuws:

SPANBROEK, 5 oktober 2016 15:35

Nieuw leven voor oude windmolens

Deze week is het eerste Windpostcoderoos-project van Nederland gestart. Dit is een oplossing om honderden middelgrote verouderde windmolens weer rendabel te maken.

'
1/1

Veel oude kleine windmolens lopen het risico verlieslijdend te worden of zijn dat al vanwege de lage stroomprijs. Via de windpostcoderoos-projecten blijft de bestaande duurzame energieproductie op peil. Zo komen de energiedoelen van de provincies niet in gevaar doordat kleine bestaande windproductie wegvalt.

Primeur

De West-Friese Windmolen Coöperatie heeft de primeur. De ruim 28 jaar oude turbine van deze coöperatie is de eerste turbine die via de windpostcoderoos vervangen wordt. De windpostcoderoosregeling is bijzonder uitgebreid inzetbaar. In Nederland komen in ieder geval zo’n 100 zogeheten Lagerwey-molens in aanmerking.

Postcoderoos nu ook voor wind

De postcoderoosregeling maakt het aantrekkelijk voor huishoudens om te investeren in lokale energie-opwekking in hun buurt. Tot nu toe bestonden er alleen postcoderoosprojecten voor zonne-energie. Duurzame energieleverancier Greenchoice en windmolenproducent WES bedachten een windpostcoderoosconstructie die snel zorgt voor zekerheid in windopbrengsten van nieuwe middelgrote molens.

Duurzame ‘oudjes’

De meeste (dorps)molens staan al sinds de jaren ‘80 in het landschap. Ze zijn een vertrouwd en duurzaam onderdeel van veel buurtgemeenschappen. In de windpostcoderoos-projecten investeren de direct omwonenden in een nieuwe molen die binnen de bestaande vergunningen past.

In eerste instantie gaat dat via een apart opgerichte coöperatie. Op de plek van de oude molen verrijst een moderne variant. Die draait minstens de komende 15 jaar en wekt door de huidige techniek tot 10% meer duurzame energie op dan de oude molen. Als er zo’n 60 à 70 leden meedoen, is de coöperatie ‘vol’. Uiteindelijk wordt een eigen bestuur gekozen die het eigendom van de molen weer in handen krijgt.

De drempel van inleg is flexibel en relatief laag: 250 tot 1.500 EUR.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden