Laatste nieuws:

DEVENTER, 29 september 2016 15:11

Elon Musk’s Marsraket belicht (video)

Deze week verbaasde SpaceX-CEO Elon Musk de wereld met zijn plannen voor een herbruikbaar raketsysteem. Doel van Musk: een kolonie stichten op Mars.

'
1/1

Tijdens zijn 90-minuten-durende speech in Guadalajara (Mexico) zette Musk zijn ambitieuze plannen uiteen. Vooral de schaal en de ambitie van de techniek die dit mogelijk moet gaan maken is zeer groot te noemen.

42 raketmotoren

Het begint al bij de raket die Musk voor ogen heeft. Het Interplanetary Transport System (ITS) wordt pakweg 50 meter hoog en kan 450 ton aan lading dragen. SpaceX wil de stuwkracht om dit gevaarte te lanceren gaan leveren met 42 Raptor-motoren, die een mengsel van vloeibare zuurstof en methaan verbranden.

Dit doet een beetje denken aan de Russische N1-raket die eind jaren ’60 van de vorige eeuw werd getest. De eerste trap hiervan bevatte 30 NK-15 raketmotoren. Hopelijk heeft Musk met zijn extreem-aantal-motoren-ontwerp meer geluk dan de Russen, want het N1-project werd na een aantal explosieve testlanceringen afgeblazen.

Falcon 9 raket

Op 1 september explodeerde een Falcon 9 raket van SpaceX tijdens een test vlak voor lancering. Een Amos 6-satelliet, bestemd voor een baan rond de aarde, ging hierbij verloren. Volgens SpaceX was deze fout niet te wijden aan de raket zelf, maar was er een probleem met de lanceerinrichting en andere systemen op de grond tijdens het tanken van brandstof.

Succes

Toch is het succes van SpaceX niet te onderschatten. Momenteel heeft het bedrijf de kosten voor het lanceren van raketten enorm teruggebracht, wat een ware revolutie heeft betekend voor de ruimtevaart.

Zal de Marsraket van Musk ooit realiteit worden? De ogen van de wereld zijn in ieder geval gericht op Musk en SpaceX en de ambitieuze toekomstplannen voor Mars, zoals uitgelicht in onderstaand filmpje.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden