Laatste nieuws:

LANCASTER, CALIFORNIë (VS), 19 september 2016 16:06

Politierobot ontwapent verdachte

Het politieteam van Los Angeles County heeft op 8 september jl. een op afstand bestuurbare robot gebruikt om een verdachte te ontdoen van zijn wapen.

Een vergelijkbare Andros-robot op de AUVSI-beurs in 2005.'
Een vergelijkbare Andros-robot op de AUVSI-beurs in 2005.
1/1

De robot, een model normaliter gebruikt voor explosieven-opruiming, is een Andros-model, geproduceerd door Remotec, een specialist op het gebied van robots voor militaire toepassingen. De politie van Los Angeles County gebruikte de machine om een inmiddels al zes uur durende patstelling tussen verdachte en de autoriteiten tot een goed einde te brengen.

Klopjacht

Het hele incident begon toen agenten in Lancaster, Californië de 51-jarige Brock Ray Bunge achtervolgden. Bunge werd ervan verdacht twee mensen te hebben beroofd en een derde persoon om te leven te willen brengen. Een politiehelikopter volgde Bunge tot achter een zandheuvel, omgeven door dichte begroeiing en hekwerk van gaas. Daar verschanste Bunge zich vervolgens zes uur lang.

Toen Bunge zich na zes uur belegering door SWAT-teams nog niet had overgegeven werd de robot ingezet om de boel te verkennen. Via de robot zag de politie dat Bunge het wapen bij zijn voeten had liggen. Terwijl een helikopter en andere agenten Bunge wisten af te leiden, kon de robotarm zo het wapen van de verdachte grijpen en wegrijden.

Ongezien

De actie werkte. Capt. Jack Ewell van het Los Angeles County politieteam: “De robot was in staat er naartoe te rijden en het wapen te pakken zonder dat de verdachte het doorhad. Hij heeft niets van het gebeuren meegekregen.” Ewell is trots op de geweldloze afloop. “De robot was een echte ‘game changer’. We hoefden niet het leven van een agent te riskeren om toch een zeer geweldadige man te kunnen ontwapenen.”

Na het oppakken van het geweer konden de bestuurders van de robot simpelweg de achteruit inschakelen en wegrijden. Pas toen de robot werd teruggestuurd om het gaas van het hek te verwijderen merkte de verdachte dat zijn geweer ontbrak. Daarna gaf Bunge zichzelf onmiddellijk over.

Geweld of geweldloos

Dit incident eindigde weliswaar zonder geweld, maar dat is niet altijd het geval. Afgelopen juli werd een verdachte door de politie gedood door een soortgelijke Andros-robot uit te rusten met een explosief en zo een verdachte uit te schakelen die vijf politie-agenten zou hebben gedood en zeven anderen had verwond.

De Amerikaanse politie zette wel al eerder drones in. In 2015 bezorgde bijvoorbeeld een drone een pizza aan een met een mes gewapende man op de dakrand van een gebouw, waarna de man zich overgaf.

bron: Engadget

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden