Laatste nieuws:

DEN HAAG, 14 september 2016 21:36

Nederland akkoord met modernisering Europees octrooi

Het verdrag waarin wordt geregeld dat Nederland meedoet aan de nieuwe Europese rechtbank voor octrooigeschillen is officieel door Nederland geratificeerd. Nederland is hiermee het elfde land dat het nieuwe Europese octrooisysteem goedkeurt. De rechtbank gaat van start zodra dertien lidstaten (waaronder Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) de afspraken hebben goedgekeurd.

 '
1/1
'Eén Europese markt, één EU octrooi' is de kern van het unitair octrooipakket, waar naast de rechtbank ook het unitair octrooi onderdeel van is. Uitvindingen genieten met het unitair octrooi gelijke bescherming binnen de Europese Unie, met uitzondering van Spanje, Kroatië en Polen. Ook kunnen innovatieve ondernemers via het nieuwe systeem in één keer voor nagenoeg heel Europa een octrooi aanvragen. Het gaat daarbij om 25 landen met in totaal meer dan 400 miljoen inwoners. Hiermee komt een einde aan ruim 40 jaar discussie over voertalen, vergoedingen en dubbele procedures. Voor het bedrijfsleven betekent het unitair octrooipakket lagere kosten, efficiëntere rechtspleging en meer rechtszekerheid. Het unitair octrooi wordt een extra mogelijkheid naast het bestaande stelsel van nationale en Europese octrooien.

Ook rechtbank in Nederland

De nieuwe rechtbank, het Eengemaakt Octrooigerecht (Unified Patent Court), doet straks uitspraak over inbreuk op of vernietiging van Europese of unitaire octrooien. Deze uitspraken gelden in alle deelnemende landen. Ook in Nederland zal een vestiging van deze rechtbank komen.

Naast Nederland hebben inmiddels ook Frankrijk, Oostenrijk, België, Bulgarije, Denemarken, Luxemburg, Malta, Portugal, Zweden en Finland het unitair octrooipakket goedgekeurd. Duitsland volgt waarschijnlijk binnenkort. Daarnaast is ook goedkeuring door het Verenigd Koninkrijk vereist. Wat de exacte gevolgen van de  aangekondigde ‘Brexit' voor de ingangsdatum zijn, is nog onduidelijk.

bron: Rijksoverheid

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden